Lemondott a cseh egészségügyi miniszter, utódja Roman Prymula

Távozik tisztségéből Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter. Utódja Roman Prymula korábbi miniszterhelyettes, a tudományért és egészségügyi kutatásokért felelős kormánybiztos lesz.

Adam Vojtěch, aki 3 évig irányította a tárcát, hétfő reggel átadta lemondólevelét Andrej Babiš kormányfőnek. Döntését azzal indokolta, hogy távozásával szeretne teret adni az egyre súlyosabb koronavírus-járvány elleni küzdelem “új megoldásainak”.

A távozó miniszter azt mondta: a járvány tavaszi szakaszával Csehország sikeresen megbirkózott, de a mostani 2. hullámban új megoldásokra van szükség. “Mindent megtettünk annak érdekében, hogy megvédjük az ország lakosságát a járványtól. Bátran állíthatom, hogy ez az 1. hullámban sikerült is” – mondta Vojtech.

Babiš megjegyezte: érti, hogy Vojtěchnek elege lett a személyét érintő “alaptalan” támadásokból az ellenzék és a sajtó részéről. A kormányfő szerint Vojtěch tisztességes és nagyon szorgalmas miniszter volt, nincs miért szégyenkeznie. Távozását az ellenzék már hosszabb ideje követelte, arra hivatkozva, hogy nem képes megbirkózni a járvánnyal, intézkedései kaotikusak, és kárt okoztak az országnak.

Jiří Ovčáček, a cseh államfő szóvivője szerint Milos Zeman államfő délután fogadja Prymulát, és azonnal ki is nevezi az egészségügyi tárca élére.

Csehországban az elmúlt héten meredeken nőtt, és csütörtökön a 3000-t is túllépte az igazolt napi fertőzések száma. Az aktív fertőzöttek száma mintegy 24 ezer. A kórházakban 513 beteget kezelnek, akik közül 87 állapota súlyos, lélegeztetőgépre szorulnak. Vasárnapig a járványban 503 ember halt meg.

Forrás: mti, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek