Márton-napi érdekességek recepttel és programajánlóval

November 11-e Szent Márton napja, amiről általában egy szép nagy fehér liba jut az ember eszébe. De hogy kapcsolódik a liba e jeles naphoz? És ki volt a névadó? Mindez kiderül az alábbi írásunkból.

Legenda

Tours-i Szent Márton a mai Szombathely területén született, 317-ben. A legenda szerint a tizenöt éves, katonaként szolgáló fiú egy zimankós téli estén egy koldusnak ajándékozta a kabátját, majd még aznap éjjel megjelent álmában Jézus, a koldus képében. Az álom hatására otthagyta a sereget, megkeresztelkedett és Isten szolgálatába állt. A misszionáriust – jó cselekedeteinek köszönhetően – az emberek hamar a szívükbe zárták, olyannyira, hogy püspökké akarták választani. Márton nem tartotta méltónak magát a tisztségre, ezért a felszentelés elől egy libaólba menekült. A szárnyasok azonban hangos gágogásukkal felfedték hollétét, Mártont pedig – 371-ben – püspökké szentelték. A rászorulók megsegítését ezek után is, egészen a 81 éves korában bekövetkezett haláláig feladatának tekintette.

Szokások, hiedelmek

“Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Márton napja a negyvennapos böjti időszakot megelőző utolsó nap. A gazdák ezen a napon zárták le a gazdasági évet, és fizették ki cselédeik, pásztoraik éves bérét, akik a fizetségük mellé egy libát is kaptak. A pásztorok egy vesszőt ajándékoztak gazdáiknak, melyet Szent Márton vesszejének neveztek.

Ezen a napon tilos volt mosni, teregetni, nehogy elpusztuljanak a jószágok. A liba csontjait időjóslásra használták: a hosszú, fehér libacsont havas, míg a rövid, barna sáros telet jelzett. Az aznapi időjárásból szintén következtettek az előttük álló télre: “Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható”, illetve “Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.

“Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik.” Az újborból, a hagyományok szerint, először Márton napján lehet inni, amely az újbor ünnepe is. A hiedelem szerint, aki ezen a napon felönt a garatra az újborból, azt a következő évben elkerüli a fej- és a gyomorfájás.

Programajánló

A Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban található Sárréti Pegazus Lovarda és Vendégház fennállása óta minden évben színes programkínálattal várja Márton-napi vendégeit. A tulajdonos, Kádárné Ica megkeresésünkre elmondta, hogy idén november 12-én rendezik meg Márton-napi vigasságukat. A lovas, kézműves, íjász és zenei programok mellett, jó idő esetén, a bátrabbak a hőlégballonos függeszkedést is kipróbálhatják. Emellett ínycsiklandó finomságok várják az idelátogatókat: lesz libahúsleves gégetésztával, sült libacomb párolt vörös káposztával, hagymás libamáj, lúdlábtorta, marhapörkölt, gyros-tál, forró csoki és forralt bor. A program látogatása regisztrációhoz nem kötött, bejelentkezni sem kell, a tulajdonosok mindenkit szeretettel várnak.

Sült libacomb párolt vörös káposztával

Hozzávalók:

  • 4 db libacomb
  • 1 evőkanál libazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/2 fej vörös káposzta
  • 1 dl vörösbor
  • 3 evőkanál ecet
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál kömény

Elkészítés:

A szárazra törölt, sózott, köménnyel meghintett libacombokat tepsibe tesszük, a tepsi aljára 2 dl vizet öntünk, majd a fóliával letakart combokat 180 fokra előmelegített sütőben sütni kezdjük. Körülbelül 45 perc múlva leszedjük a fóliát, az elpárolgott folyadékot pótoljuk, és a lángot egy picit nagyobbra véve még félórán keresztül sütjük a combokat.

A forró libazsíron üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát, ízlés szerint sózzuk, majd néhány percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a bort és az ecetet, jól megkeverjük, és fedő alatt puhára pároljuk.

Fotó: pixabay.com


Hasonló cikkek