Mátyás királyról mesélnek a rajzok

Vona Ildikó

Többszáz iskolás rajzolt Borsod megyében igazságos Mátyás királyunkról. A legügyesebb diákokat díjazták, a legjobb rajzokból pedig kiállítás nyílt Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Díjazott pályázó

Hunyadi Mátyás 575 éve született és 560 éve koronázták meg, ezért a nemzetpolitikai államtitkárság 2018-at Mátyás király-emlékévnek nyilvánította. A Rákóczi Könyvtár az olvasás népszerűsítésére – a költészet napjához kapcsolódva és a Mátyás-emlékév alkalmából – megyei szintű illusztrációs pályázatot hirdetett általános iskolások részére, Legkedvesebb Mátyás-mondám címmel.

Tárlatnézés közben

Egyszer volt Budán kutyavásár, Az igazmondó juhász, Mátyás király Gömörben – ezek voltak a tanulók által legtöbbet feldolgozott mesék. 550 rajz érkezett a felhívásra; a legügyesebb gyerekeket oklevéllel és értékes könyvekkel jutalmazták, a legszebb negyven rajzból pedig kiállítás nyílt kedden a könyvtár első emeletén.

Nyerő páros:  Szabados Zsombor és Virág István

Két kategóriában került kiírásra a verseny: alsó és felső tagozatos diákok számára, továbbá a pályamunkák hátoldalán fel kellett azt is tüntetni, hogy a jelentkező fiatal művészeti képzés keretében, vagy alapszintű oktatásban tanul rajzolni.

Csoportkép: a kiállított rajzok készítői és tanáraik

Lázba hozta a borsodi diákokat a feladat. A megye minden jelentősebb nagyvárosából neveztek gyerekek, de olyan kisebb településekről is érkeztek rajzok, mint például Sajóhidvég, Baktakék, Újcsanálos, Gönc, Hernádnémeti. A legjobb alkotásokból nyílt tárlat április 21-ig tekinthető meg Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

(Fotók: Vona Ildikó/ PTV)