Itt az mCash – a bankkártya nélküli pénzfelvétel

Mi az, ami bankkártya, mégsem plasztik, de pénz fakaszt?

Egy cég érintésmentes ATM-eket tesztel az országban, most pedig itt egy újabb csavar az egyik hazai szereplőtől: először lehet Magyarországon telefonos alkalmazás segítségével bankkártya nélkül is pénzt kivenni egy hazai bank ATM-jeiből. A Pénzcentrum  összegyűjtötte a részleteket.

Megszületett itthon az mCash szolgáltatás, azaz a bankkártya nélküli készpénzfelvétel egyszerű, csupán egy mobiltelefonra van hozzá szükség: a bank mobilapplikációján keresztül kell kérni egy egyedi kódot, ami megérkezik a telefonunkra, majd ezt a kódot kell beírni az ATM-en. Az innovatív digitális szolgáltatást Magyarországon elsőként az UniCredit ügyfelei élvezhetik – írja közleményében a bank.

A készpénz továbbra is főszereplő az életünkben – még a 18-25 éves korosztály körében is. A Magyar Nemzeti Bank 2017 őszén végzett reprezentatív lakossági kutatása szerint még mindig ez a legnépszerűbb fizetési eszköz mind a tranzakciók számát, mind pedig azok értékét tekintve. 2016-ban a vásárlások összértékének 71,2 százalékát, darabszámának pedig 87,7 százalékát teljesítették készpénzben; emellett évre nő havonta a felvett készpénz összege, a készpénzfelvételek száma pedig stagnál.

Az mCash szolgáltatás bevezetését megelőzte egy igényfelmérés: az UniCredit Bank minden negyedik ügyfele szívesen használná a kártya nélküli pénzfelvét lehetőségét a mobilapplikáción keresztül, az alkalmazás aktív használói között pedig még magasabb, 67 százalékos ez az arány. Az új szolgáltatás azoknak is vonzó lehet, akiknek ott lapul a bankkártya a pénztárcájukban, ám nyitottak a mobiltelefonos alkalmazások használatára. Az előzetes kutatások szerint az új megoldást nem csak biztonságosnak, de kényelmesnek és egyszerűnek is tartják az ügyfelek, ugyanis a telefon mindig kéznél van, ráadásul nincs szükség a bankkártya elővételére a táskából, pénztárcából.

Az mCash nevű funkcióval egy alkalommal 30 ezer, naponta pedig összesen maximum 100 ezer forintot vehet fel az ügyfél bármelyik magyarországi UniCredit ATM-ből, a tranzakciók napi darabszámát a bank nem korlátozza.

Az új szolgáltatás standard díja megegyezik a belföldi sajátbanki ATM-en, a betéti kártyával kezdeményezett készpénzfelvétel díjával, ami az összeg 0,66 százaléka, de minimum 245 forint. Amennyiben a bank ügyfele olyan számlacsomaggal rendelkezik, amely tartalmaz ATM-es készpénzfelvételre vonatkozó kedvezményt, abban az esetben a számlacsomagba tartozó díjmentes készpénzfelvételi kedvezmények erre a szolgáltatásra is érvényesek. Emellett az mCash szolgáltatásra is vonatkozik a havi két alkalommal, összesen 150 ezer forint értékű ingyenes készpénzfelvétel lehetősége. Az új szolgáltatással vagy betéti kártyával kezdeményezett tranzakciókat a bank együttesen veszi figyelembe az adott hónapban.

Fotó: Illusztráció

 

ÜzletPannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek