Megérkeztek a karácsonyfának való fenyők!

A Karácsony egyik legfontosabb adaléka a fenyőillat. Bár létezik már élethű műfenyő is, sokan mégis az igazira esküsznek. A legjobb, ha a fácskának gyökere is van, akkor még a kertben is el lehet utóbb ültetni.

Mégis, évről-évre százezerszám vágják is a – jobbára erre a célra nevelt – fenyőfákat a hazai erdőségekben. Erre a célra szakosodott árusok várják az érdeklődőket a megszokott helyeken.

megerkeztek-a-fenyofak

Mikor érdemes megvenni a karácsonyfát?

Nehéz kérdés, hogy mikor vegyük meg a család karácsonyfáját. Ha túl korán: esetleg túlságosan kiszárad a vágott fenyő. Ha viszont sokáig halogatjuk, meglehet, hogy csak a csúnyább, már megnyomorodott darabok közül választhatunk.

Tévedés, ha azt gondoljuk, hogy minél később vesszük meg a fát, annál frissebbet kapunk majd, ugyanis a karácsonyfának szánt fenyőfákat mindig december elején vágják ki a termelők.

karacsonyfa-guiness-rekordok-jo

Néhány érdekesség a fenyődíszítés hagyományáról

  • Mielőtt az örökzöld fenyőfa vette át az uralmat, nálunk eleinte az ünnep dísze az összekötözött fagyöngyből és borókából készített csokor vagy koszorú volt, amit sok helyen a gerendára akasztottak.
  • Hazánkban először Brunszvik Teréz grófnő, az első magyarországi óvodák megalapítója állíttatott először karácsonyfát, német hagyományt meghonosítva ezzel.
  • Évente mintegy 2 millió fát adnak el csak Magyarországon.

karacsonyfa-erdekes-szamok

  • Egy 2013-as felmérés szerint átlagosan 30 percet töltünk a karácsonyfának való fenyő kiválasztásával.
  • A fa csúcsán a legfelső dísz, mely általában a legfényesebb is volt mind közül, a betlehemi csillag megjelenítője.
  • Az üveggömbök, ezüstpapír, angyalhaj bizonyos értelmezés szerint szintén jelképek: a csillagok, bolygók és a Tejútrendszer megtestesítői.
  • Karácsony előestéjén, napnyugta után gyújtották meg az új fényt a Fény Fáján, a karácsonyfán.

PTV Fotó: Tihanyi-Konda Szilvia

 


Hasonló cikkek