Megkezdik a tömegsírok feltárását Kalocsán

Kalocsa-­Kecskeméti főegyházmegye megkezdheti a Nagyboldogasszony-fő­székesegyház mellett talált katonai tömegsír feltárását, ugyanis Moszkva megadta az engedélyt nekik.

Az egyházmegye beruházásaiért felelős főépítész elmondta, hogy  az Orosz Honvédelmi Minisztérium jóváhagyta a kérelmüket amit 2020 szep­temberében adta be Moszkvába. A kérelmek azt is tartalmazták, hogy az exhumálást követően kivihessék a halottakat a köztemetőbe. Az önkormányzat biztosított is számukra egy megfelelő méretű területet, a temető hátsó bejáratának közelében – számolt be a BAON a fejleményekről.

A helyszínen 1945 őszétől a következő év májusáig temették el a II. világháború végén elhunyt katonákat, köztük egy nőt. A többiek egytől egyig fiatal, 18-24 éves férfiak, közkatonák voltak. Ő maga 196 halottat tudott azonosítani, de a névsort később egyeztette az orosz nagykövetséggel, akik a saját nyilvántartásukban további neveket találtak, így a ma ismert adatok alapján legkevesebb 214 holttest fekszik a gödörben. Az elhunytak csaknem mindegyikének a neve és a születési dátuma is ismert, osztotta meg a szakember, hozzátéve ugyanakkor, hogy az összlétszámuk tovább nőhet, ha elkezdődik a tömegsír feltárása.

Vörös Márta, a BAON.hu-nak elmondta, hogy a katonák közül messze nem mindenki a kalocsai nagyszeminárium épületében ideiglenesen berendezett hadikórházban hunyt el. Sokan közülük a tágabb régió településein haltak bele sérüléseikbe, vagy eleve holtan érkeztek oda valamelyik közeli hadszíntérről, és az ottani templomok tövében temették el őket. Ilyen helyszín volt például Dunaegyháza is, hozta fel. A testeket 45 őszén kezdték kihantolni, majd a maradványokat Kalocsára, a főszékesegyház mellett lévő tömegsírba szállították. A nyughelyük felett később emlékművet emeltek, de ezt a rendszerváltás idején ismeretlen személyek fokozatosan elbontották és széthordták.

Forrás: baon.hu

Juhász Márta

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek