Megrendezésre került idén is a Kurultáj

Bács-Kiskun Megye talán egyik legismertebb és leglátogatottabb hagyományőrző programját idén is megrendezte a Magyar Turán Alapítvány, amely nem más mint a Kurultáj. Idén is mint minden évben Bugac településünk adott otthon a neves eseménynek ezen a héten.

A Turán -Szövetség hívására száznál is több csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is.  A Kurultáj a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepe, és egyben a hun és türk tudatú népek legnagyobb találkozója.

Az eseményre kilátogatók rengeteg hagyományőrző programon vehettek rész, többek között íjász viadalokon, lovas bemutatókon de a világ legnagyobb jurtájában kapott helyet a hun és avar örökséget bemutató régészeti és antropológiai kiállítás is. A  helyszín középpontjában egy hatalmas színpad kapott helyet, amelyen népzenei és magyar táltos-zenei programok voltak láthatóak és hallhatóak.

Az eseményt pénteken a Parlamentben nyitották meg, amely több mint húsz nemzet képviselőjének jelenlétében zajlott, és ahol Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke és a rendezvény fővédnöke beszédjében kiemelte. reméli a következő években minden Kurultájra érkező nép, nemzet műsorát be tudják mutatni valamelyik magyarországi városban.

Szombaton a törzsi nagygyűlés megnyitóján Kövér László mondott beszédet amelyen példásnak nevezte a Kurultájt, hiszen szavait idézve: ” azért gyülekeztünk össze a mai Kurultájra, mert hiszünk abban, hogy a legerősebb fegyverünk az emlékezet. Sem Keletnek, sem Nyugatnak nem akarunk kiszolgáltatottak lenni.”

A bugaci rendezvényen a Kárpát-medencei magyarság szervezetei mellett 27 nemzet delegációja is megjelent. A háromnapos programsorozaton megtekinthető a világ legjobb lovasíjászainak bemutatója is.

A fő látványosság idén a szombat délutáni nomád felvonulás volt ahol közel ezer harcos, nők és gyerekek részvételével az akkori korhű öltözékekben vettek rész amely talán a tavalyit is felülmúlta.

forrás: baon.hu

Prokop S. Krisztina

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek