Megújul az Avasi kilátó, eladó a legendás Hotel Juno

Már 2021-ben megújulhat Miskolc ikonikus épülete, az Avasi kilátó, és 780 millió forintért eladó a híres Juno hotel.

Komplex turisztikai fejlesztés valósul meg az Avason, ennek részeként kerül felújításra a kilátó. Erre 530 millió forintos pályázati pénz áll rendelkezésre. Viszlai József Ybl-díjas építész tervei alapján fogják renoválni az eredeti funkcióját tekintve televíziós átjátszótornyot. A felső részen kialakult hatalmas „antennaerdőt” átvizsgálják, és az elavult, használaton kívüli antennákat leszereltetik.

A ma álló tornyot Hofer Miklós és Vörös György tervezte, akik megelőzve korukat olyan építészeti bravúrt hajtottak végre a ’60-as évek elején, ami példa nélküli. A betonból készült épületet 1963. augusztus 20-án avatták fel. A kilátóba annak idején egy presszót is terveztek, ami esti kivilágításban – ovális formájának és hatalmas üvegablakainak köszönhetően – azt a látszatot kelti, mintha egy UFO lebegne a város felett.

Avasi kilátó kétszer: Miskolc adventi koszorúja mögött esténként két torony világít (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Átadása óta nem esett át komolyabb felújításon a kilátó. Viszlai József szeretne az eredeti tűformához visszatérni, megtartva az épület korábbi eleganciáját. Padlóig üvegezik a presszószintet, így jóval többet láthatunk majd a városból – bár jelenleg is pompás panoráma nyílik fentről. Az építmény mindkét szintjét úgy alakítják ki, hogy ott rendezvényeket is lehessen tartani. A mozgássérültek közlekedését korlátlifttel oldják meg, a kilátó köré parkokat, sétányokat alakítanak ki. A távlati tervek között pedig szerepel egy sikló vagy libegő megépítése is.

Szintén Miskolc emblematikus épületei közé tartozik a lassan két évtizede zárva tartó tapolcai Juno hotel. A szálloda most 780 millió forintért keresi új tulajdonosát, a hirdetés az egyik ingatlanos oldalon jelent meg.

Az 1974-ben megnyitott Juno háromcsillagos szállóként működött. Miskolctapolca mindig vonzotta a turistákat, és ez a hotel alkalmas volt több száz ember elszállásolására. Pleisz Antal tervezte az impozáns, 14 emeletes épületet, amelyben kaszinó, diszkó, drinkbár működött, illetve volt egy – a szocialista időkben kuriózumnak számító – importcikkeket árusító boltja.

Kísértetszálló lett a patinás hotelből (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A szálloda 9200 négyzetméternyi belső területtel és 8100 négyzetméteres földterülettel rendelkezik, amely parkosított. A hotelben 108 szoba található, de van még benne egy 800 négyzetméteres konferenciaterem, egy 2000 négyzetméteres étterem, egy 500 négyzetméteres társalgó és egy 350 négyzetméteres különterem.

Jelenlegi tulajdonosa vevőt keres rá. Az egykor patinás szállót azonban nem lesz könnyű eladni, mert állaga mára annyira leromlott, hogy használhatóvá tétele több milliárd forintba is belekerülhet.

(Kiemelt kép: MTI-fotó/ Vajda János)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek