Merjük bátran használni az anyanyelvünket a hivatalokban is!

Bukovszky László, nemzetiségi kisebbségekért felelős kormánybiztos közzétette a hivatala honlapján a magyar-, ruszin-, roma- és ukrán nyelvű szakterminológiai szótárak aktualizált változatait.

Az eredeti, még 2012-ben készült szótárak 500 új szakkifejezéssel bővültek, amelyek a Slov-lex jogi portálon található lefordított törvényekből kerültek átvételre. Ezentúl csaknem 6000 szakkifejezést találnak az érdeklődők a nemzetiségi kisebbségek szakterminológiai szótárainak egyes nyelvi változataiban. “El kell érnünk, hogy a kisebbségek bátran merjék használni az anyanyelvüket a hivatalokban – beszélt, illetve írott formában is, s ugyanakkor azt is, hogy szakszerű válaszokat kapjanak a kérdéseikre.” – jelentette ki Bukovszky László.

A kormánybiztos weboldala más infomációkkal is kiegészült. Az országos rendőrparancsnokság iránymutatása szerint elkészült a leggyakrabban használatos kiegészítő közlekedési táblák magyar-, ruszin-, roma-, és ukrán nyelvű jegyzéke. Ezek az infomációk az önkormányzatok számára lehetnek hasznosak a közlekedési táblák saját kataszterükben történő elhlyezésénél.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek