Mi lesz veled Tündérkert? – megkérdeztük a megálmodóját

Október 1-ével bezártak a miskolci Tündérkert vendéglátóegységei, a találgatások azonnal megindultak. Vajon miért? – Megkérdeztük!

A Diósgyőri Vár közelében található, egykor elhagyatott zöld területen 2016-ban kezdődtek el a WOW, egy hatalmas szabadidőpark munkálatai. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának 1/1 arányú tulajdonát képezi a Miskolc, III. kerület 33327 hrsz. alatt található, 1 ha 5811 m2 kiterjedésű ingatlan, melynek egy részére bérleti szerződés jött létre 2016-ban az Önkormányzat és a La Crema Kft. között 10 év, határozott időtartamra.

A fejlesztések megindulását követően a park hónapról-hónapra látványosan szépült, és megnyitása óta garantálja kortól függetlenül a kikapcsolódást, feltöltődést a család minden tagjának. Gyönyörű pázsit, színes virágok, csinos kis ösvények, tó és vizesárok teszi igazán lenyűgözővé. Talán a kert legnagyobb attrakciója a múltidéző velencei körhinta, melynek lovait – a gyönyörűen megmunkált külső ellenére – a legmodernebb technikai eszközökkel üzemeltetik.

Még tovább fokozza a mesés hangulatot a park területén kialakított sárga köves út, melyet Demeter József fából faragott szobrai szegélyeztek (két héttel ezelőttig), megidézve az Óz, a csodák csodája című mese szereplőit. Dorothy, a Madárijesztő, a Bádogember, az Oroszlán és Totó kutya mutatta az utat a látogatóknak egy olyan világba, ahol még a boszorkány is jóságos.

Sétány a parkban (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A miskolciak és az ideérkezők hamar megszerették a komoly turisztikai vonzerővel rendelkező látványosságot, és elnevezték Tündérkertnek. Az egész évben ingyenesen látogatható Tündérkertben kávézó, étterem, kézműves fagylaltozó kapott helyet. A parkban, amikor az időjárás engedi koncertekkel, kulturális programokkal kedveskednek a vendégeknek. Területe könnyen megközelíthető autóval, kerékpárral, de még a tömegközlekedési eszközzel érkezőknek sem kell sokat gyalogolni a villamos-, ill. buszmegállótól, a Diósgyőri vár pedig mindig biztos támpontot ad, hiszen jelzi az utat a Tündérkerthez.

Október 1-ével bezártak a vendéglátóegységek a Tündérkertben. Az üzemeltető elszállíttatta a parkból a szobrokat, padokat és felszedette a vizes árkok felett vezető hidakat. Természetesen a találgatások azonnal megindultak. Kedden a kert Facebook oldalán megjelent egy nem hivatalos írás, ami elindította a kommentek zuhatagát. Írója felidézte a Tündérkert születését, egészen a kezdetektől, és új beruházásokról ír (szökőkút, zenepavilon, mézeskalácsház, jégpálya), ami miatt fontos lenne látni a biztonságos jövőt.

Vadkacsák a Tündérkertben (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A miskolci önkormányzat is reagált a közösségi médiában elindult híresztelésekre. Közleményükben ezt írták: „Miskolc városa büszke a Tündérkertre, arra a parkra, amit naponta sok százan, évente pedig sok tízezren látogatnak.

Miskolc városának nincs tudomása arról, hogy a Tündérkertet bárki be akarná zárni vagy záratni. Miskolc városa azt szeretné, ha a Tündérkert, mint a város egyik legszebb és legszerethetőbb attrakciója, továbbra is Diósgyőr vára mellett működne. Miskolcnak és a Tündérkert üzemeltetőjének erre élő szerződése is van” – olvasható a Minap oldalán.

Őszi színekben pompázó növényzet (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Mit mond az üzemeltető? Telefonon sikerült elérnünk a projekt megálmodóját, a La Crema Kft ügyvezetőjét, Vaszil Gábort, aki készségesen válaszolt a Pannon Hírnök kérdéseire. Elmondta, hogy a hírekkel ellentétben nincs semmiféle nézeteltérés közte és a miskolci önkormányzat között. 2026 januárjáig érvényes bérleti szerződéssel rendelkezik, a berendezési tárgyakat pedig felújítás céljából szállíttatta el. „Amióta ki lettek helyezve, nem végeztek rajtuk állagmegóvó kezelést” – tájékoztatott a vállalkozó.

Hangsúlyozta, nem akarják bezárni a Tündérkertet, és a miskolciaknak nem kell aggódniuk: „Ha nem mi, akkor más cég csinálja majd. De csinálni fogja!” – fogalmazott.

Szó esett az anyagiakról is. Mivel belépődíjat nem szedhet (sem most, sem a jövőben), így bevétele csak a vendéglátó egységek forgalmából van. Ezért tervez további olyan fejlesztéseket, amiből jövedelem származhat. A látogatók viszont eldönthetik, megveszik vagy nem a kínált szolgáltatást. „Nehéz bevétel nélkül üzemeltetni egy szabadidőparkot” – jegyezte meg.

Óvatosan nyilatkozott az újranyitással kapcsolatban. A területet eladásra meghirdette az önkormányzat, az értékesítés teljes körű lebonyolítását a Miskolc Holding Zrt. végzi, neki bérlőként elővásárlási joga van, de szeretné megvárni a kiírási határidő lejártát. „ Nem szeretnék felelőtlen kijelentéseket tenni, várjuk meg a határidő lejártát, hogy kik és mennyien jelentkeznek vevőként” – mondta.

Majd sorolni kezdte az újabb és újabb ötleteket. Ő hosszútávon gondolkodik, és számos új fejlesztést szeretne végezni, például: „A fából készült szobrokat kiönteni bronzból, úgy az idő vasfogának is jobban ellenállnának” – tájékoztatott Vaszil Gábor, a Tündérkert megálmodója.

Négylábú látogató a Tündérkertben (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

2020.november 25-én a miskolci önkormányzat részéről döntés született a tulajdonában lévő ingatlan elidegenítésére. A terület minimális eladási ára 64 millió 800 ezer forint. Két fordulós, nyílt versenyeztetési eljárásban kívánják értékesíteni, de a jelenlegi bérlőnek, a La Crema Kft-nek elővásárlási joga van.

https://www.miskolc.hu/sites/default/files/dokumentum/csatolmany/2020-11-25/78754/12._donteskero_inditvany_mc_33327_hrsz._ingatlan_hasznositasa.pdf

A La Crema Kft beadott előzőleg egy bérlői kérelmet, hogy a bérlet tárgyát nem képező, teljes ingatlan területét szeretné bérbe venni, mivel azt korábban rendbe tette. Parlagfűtől mentesítette, füvesítette és folyamatosan gondozza, gondoskodik a locsolásról, szemétszállításról, világításról, őrzésről.

A bérlői kérelem kiterjed az ingatlan megvásárlásának lehetőségére is, azzal az indokkal, hogy további több százmillió forint értékű beruházást tervez még, és a bérleti jogviszony megszűnése esetén beruházásainak jelentős része nem elvihető, az eredeti állapot helyreállítása pedig fogalmilag kizárt. Az értékesítés mellett szólna az is, hogy a teljes területre kiterjedő további fejlesztéssel, üzemeltetéssel még legalább 10 munkahely létesítésére kerülne sor…”– olvasható a döntéskérő indítványban.

Építési területre figyelmeztető tábla (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Mivel a Veszélyhelyzet miatt a közgyűlés nem ülésezhetett, ezért annak nevében Miskolc polgármestere hozta meg az eladással kapcsolatos döntést. Többek közt döntött a minimális vételár összegéről, a bérlő védelméről elővásárlási jog bevezetésével, az értékesítés a Miskolc Holding Zrt. által történő teljes körű lebonyolításáról, a vételár az adásvételi szerződés aláírásától számított 15 napon belüli, egy összegben történő kifizetéséről.

Döntött továbbá a vízvédelmi területen lévő Tavi-forrásról. „A Miskolc, III. kerület 33327 hrsz. alatti 1 ha 5811 m2 alapterületű „kivett, beépítetlen terület” megjelölésű ingatlan kerüljön elidegenítésre, nyílt versenyeztetési eljárásban, azzal, hogy abból az értékesítést megelőzően  a Tavi-forrás belső védőterületével érintett 131 m2 területet telekalakítással a szomszédos 33340/1 helyrajzi számú ingatlanhoz szükséges csatolni. Valamint azzal hogy, figyelemmel a vízbázis védelmi területek folyamatban lévő felülvizsgálatára a versenyeztetési eljárás eredményeként az adásvételi szerződés csak a vízbázis védelmi területek kijelölését követően köthető meg.” 

Fontos döntés született a park hasznosításáról, valamint a visszavásárlási jogról is.

A vevő vállaljon kötelezettséget arra, hogy az ingatlant a MÉSZ által előírt korlátozások figyelembevételével, turisztikai és kulturális események lebonyolítására is alkalmas, bárki által látogatható szabadidőparkként hasznosítja, mely kötelezettség biztosítására az eladót illesse 5 évre az eredeti vételáron a visszavásárlás joga. Ennek megszegése esetén a vevő 20 millió forint meghiúsulási kötbér fizetésére legyen köteles” – áll többek közt az interneten is elérhető önkormányzati határozatban.

Rózsabokrok és gondozott pázsit (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A Tündérkert jelenleg is nyitva áll a látogatók előtt, csak kicsit másképp, mint amikor még a vendéglátóegységek működtek. A cikkben található fotók szerdán délután készültek. Kedden egésznap esett az eső, ami feltöltötte vízzel a tavat és az árkokat. Ott jártunkkor a vadkacsák vígan lubickoltak a tóban, néhányuk a parton napozott, és még egy macska is odajött szitakötőket fogdosni. Markológép állt a tó mellett, ahol éppen vizesárok építés zajlik, – az előző napi esőzés miatt szünetelt a munka, viszont – jól látható, hogy folyik a fejlesztés.

A kapu nyitva, a körhinta zárva (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Eltűnt a nyüzsgés, de boldog nyugalom áradt a helyből. Rendezett, szépen gondozott park benyomását keltette. Aki valaha járt a Tündérkertben tudja, hogy van egy jellegzetes illata. Nos, ez az illat most is érezhető. Csendes, nyugodt, igazi pihenőpark lett belőle. Nekem így is nagyon tetszik. Kár, hogy nem vittem plédet magammal, mert szívesen leheveredtem volna a fűbe. Egyáltalán nem vált a park hátrányára, hogy csendesebb lett. Röviden összefoglalva az eddigieket: most is érdemes ellátogatni a Tündérkertbe!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek