Nagybakos-Nekünk is László király példáját kell követnünk

Avatar

Nagybakosban felavatták Szent László emléktábláját. Mondák, legendák sora őrzi nevét, tetteit. Nagyságát jelzi szentté avatása is. Ő a nagybakosi római katolikus templom védőszentje, s most, az 1997-ben közadakozásból felépült szentély falára felkerült Szent László emléktáblája is.

A templombúcsú keretében megtartott avatás a karantén tiltásainak betartásával, ennek ellenére szívet emelő meghittségben zajlott.

Jöhetnek bármilyen nehéz idők, az imádság nem halkulhat el. István királyunk lerakta a magyar keresztény államiság alapjait, s László király volt az, aki a magyarság körében megszilárdította és tovább fejlesztette a keresztény értékeket, amelyre a következő nemzedékek már bátran építettek. Nekünk is László király példáját kell követnünk” – mondta az ünnepi misén Jackó József plébános.

Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi főkonzulja avató beszédében ugyanezt a gondolatot folytatta.

Itt és most joggal érezhetjük úgy, hogy nagy királyunk emlékezete hitünkben és identitásunkban erősít bennünket” – mondta a diplomata, hozzátette: a magyar kormány az elkövetkező időkben is támogatni fogja a kárpátaljai magyarságot.

Az emléktábla bronz domborműve Pálffy Katalin budapesti szobrászművész alkotásának másolata. Ez a dombormű díszíti a 2018. január 28-án felavatott beregszászi emléktáblát is – közölte Dalmay Árpád, az adományozó közösség, a Beregszászért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Nagybakos mintegy1200 lelkes, többségében ukránok lakta település a Bereg-vidéken. A római katolikus gyülekezet 230 tagot számlál.


Hasonló cikkek