Nem csak zöldség: a cékla

Minden zöldség tartalmaz az emberi szervezet számára hasznos összetevőket. Vannak azonban olyan zöldségfajok, amelyekben ezek a hasznos összetevők nagy számban és jelentős mennyiségben vannak jelen. Ezek az úgynevezett szuperzöldségek, melyeket rendszeresen, vagy kúraszerűen fogyasztva megőrizhetjük, de akár helyre is állíthatjuk egészségünket.

A Földközi-tenger vidékéről származó cékla nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B6-, B7- és B9-vitamint, ásványi anyagok közül pedig többek között foszfor, jód, kalcium, kálium, magnézium, mangán, réz és vas található benne. A cékla ragyogóvá varázsolja a bőrt, támogatja a máj működését, méregtelenítő hatású és segít a fogyásban. Hatékonyan alkalmazható a megfázásos megbetegedések, valamint az influenza ellen, megszünteti a reflux tüneteit, erősíti a csontokat, és vérszegénység esetén is bevethető, mivel serkenti a vérképződést. Csökkenti a vérnyomást, valamint az agyvérzés, illetve a szívroham kockázatát. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a különböző daganatos betegségek, sőt, egyes daganatfajták esetében képes meggátolni a daganatos sejtek növekedését és terjedését.

A céklát ehetjük nyersen, párolva, főzve, sütve, salátaként, köretként, de készíthetünk belőle levest, vagy akár édességet is. Frissen préselt levét kúraszerűen fogyaszthatjuk.

Kiemelt kép: healtheatingfood.com


Hasonló cikkek