Népi mesterségek kincsestára nyílt a Baráthegyi Majorságban Miskolcon

Elfelejtett népi mesterségek, régi szerszámok, hagyományőrző játékok és kézműves technikák interaktív tárháza nyílt meg szerdán Miskolcon, a Baráthegyi Majorságban található játszóvárban és környezetében.

V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a #Baráthegyi Kincsestár avató ünnepségén kiemelte: a különleges helyszínen a régmúlt eszközeivel, készségeivel ismerkedhetnek meg az idelátogatók, közel kerülhetnek a kézművességhez, átélhetik a hagyományt.

Jakubinyi László, a rehabilitációs majorságot fenntartó #Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, hogy a diósgyőri várat mintázó játszóvárban és a kapcsolódó korabeli vásártér épületeiben állandóan működő programként húsz népi mesterség műhelyeit alakították ki, színes plakátokon mintegy negyven népi mesterséget mutatnak be.

Mint hozzátette, céljuk a népi kultúra élővé tétele mellett a majorság mint szociális farm fenntarthatóságának erősítése, a zömmel megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek munkahelyének megőrzése.

“Hiszünk abban, hogy a speciális társadalmi integrációs misszióval rendelkező ökológiai témapark sokak számára fog gazdag és felejthetetlen élményeket biztosítani”

– fogalmazott #Jakubinyi László.

A #Baráthegyi Majorságba látogatók kipróbálhatják többek között a csacsis kordélyt, a kecskefejést, a sajtkészítést, a vajköpülést, a kenyérsütést, a gyertyaöntést, a papírmerítést, a szappanfőzést, a nemezelést, a gyöngyfűzést, az íjászatot, készíthetnek fából madáretetőt, keverhetnek maguknak különleges gyógynövényteát, és kipróbálhatnak számos népi játékot.


Hasonló cikkek