Orosz – Szerb atomenergiai megállapodás

2019. január 17-én Belgrádban Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnökének szerbiai látogatása során a nukleáris energia békés célú közös projektjeinek gyakorlati megvalósításához jogalapot teremtő megállapodás-csomagot írtak alá.

A csomag része az atomenergia használatára vonatkozóan a bevált és innovatív technológiákon alapuló együttműködésről szóló kormányközi megállapodás, valamint a stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozat a nukleáris tudományos, technológia és innovációs központ megépítéséről.

A dokumentumot orosz részről Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, a Szerb Köztársaság részéről pedig Nenad Popović, az innovációs és technológiai fejlesztésekkel megbízott miniszter látta el kézjegyével. Az ünnepélyes ceremóniára Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnökének és Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnökének jelenlétében került sor.

Ma szilárd alapot teremtünk ahhoz, hogy Szerbiában a magas technológiák fejlesztése hosszú évekre biztosított legyen. Nehezen képzelhető el a gazdaság hatékonyságának növelése, a mezőgazdaság, az orvostudomány, az oktatás fejlesztése és a lakosság életszínvonalának növelése a békés célú atomenergia használata nélkül. „A kormányközi megállapodás aláírása a szoros és érdemi együttműködés kezdetét jelenti történelmi partnerünkkel, Oroszországgal az innováció, a digitális és a tudományos technika terén

– jelentette ki Nenad Popović.

A kormányközi megállapodás számos együttműködési területet határoz meg az országok között. Ezekhez tartozik a Szerb Köztársaság atomenergetikai infrastruktúrájának kiépítése és fejlesztése, a kutatóreaktorok építése és modernizációja, a nukleáris gyógyászat fejlesztése, az alap- és alkalmazott kutatások az atomenergetikai felhasználás terén, az innovációs fejlesztések, az új technológiák és modern digitális technológiák az atomenergia-felhasználás terén, a besugárzási technológiák alkalmazása a mezőgazdaságban, az iparban, az oktatásban; a nukleáris ipar és egyéb területek szakembereinek képzése és átképzése.

Szerbia egyedülálló lehetőségekkel és tapasztalattal rendelkezik az atomtechnológia fejlesztésében és felhasználásában. Meghatároztuk azokat a projekteket, amelyekben egyesíthetjük Oroszország és Szerbia szakembereit és technikai kompetenciáit. A nukleáris tudomány, technológia és innováció központjának megépítését célzó projekt nemcsak az Oroszország és Szerbia közötti kétoldalú együttműködésnek ad erőteljes lendületet számos innovatív területen, köztük az orvostudományban, az iparban és a mezőgazdaságban, hanem az egész közép-európai régió szintjén történő együttműködés alapjául fog szolgálni. Az összes projekt esetében szigorúan betartják a legmagasabb szintű nukleáris és sugárbiztonsági követelményeket, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség központi szerepét az ilyen az előírások és szabványok kidolgozásában” – emelte ki Alekszej Lihacsov.

A fent jelzett együttműködés megvalósítása érdekében a kormányközi megállapodásban szerepel az egyes projektek és tudományos kutatások esetében a közös munkacsoportok létrehozása, a szakértők cseréje, a szemináriumok és konferenciák szervezése, a tudományos és műszaki személyzet oktatásában és képzésében nyújtott segítség, valamint a berendezések, anyagok és alkatrészek beszállítása.


Háttér:

Az atomenergia békés célú felhasználásról az innováció és a technológiai fejlesztések terén együttműködési nyilatkozatot írt alá Szerbia és a Roszatom képviselője 2018. május 15-én Szocsiban, az AtomExpo 2018 nemzetközi fórumon

 

fotó: .blic.rs


Hasonló cikkek