Orosz tüntetések a szabad internetért

Több ezren tüntettek az internet szabadságáért Moszkvában és két másik orosz nagyvárosban vasárnap. Az orosz parlament múlt hónapban szavazta meg az internet felügyeletének szigorítását, mondván, így akarják megakadályozni a külföldi beavatkozást az orosz belügyekbe.

Voltaképpen a kínai tűzfal mintájára egyfajta vasfüggönyt húznának az internetre. Így ha kell, egy gombnyomással bármikor megakadályozhatnák a külföldi internet elérhetőségét” – mondta Szergej Bojko, Társaság az Internet Védelméért tagja, szervező.

A Moszkvában összegyűlt több ezer ember „el a kezekkel az internettől”, „nem félünk” szlogeneket skandált, míg sok transzparensen a „mentsük meg az internetet, mentsük meg Oroszországot” felirat volt olvasható. A megmozduláson akadtak angol nyelvű feliratok is, az egyik szerint Putyin hazudik.

Először csináltak egy hazug tévét, aztán amikor elsősorban a fiatalok átmentek az internetre, akkor nem maradt más lehetőségük, mint létrehozni egy teljesen hamis internetet” – mondta egy tüntető.

„Ez cenzúra, a másként gondolkodás betiltása. Az oroszoknak jár a szabadság, a szabad szólás lehetősége” – mondta egy másik.

A tüntetés bejelentett végét követően a rendőrség feloszlatta a tömeget, többeket letartóztattak. Moszkva mellett Voronyezsben és Habarovszkban is voltak demonstrációk.

Euronews


Hasonló cikkek