PannonHírnök Party szerviz: Csabi Chef konyhája – Töltikés tök kardamonnal, egyebekkel

Ma már ősz van drága Barátaim, a piac tele ilyenkor sütőtökkel, lassan gesztenyével is, Előbbi mindenkinek megfizethető igazi őszi vitamin, tele értékes tápanyagokkal, nyomelemekkel, karotinnal. A sütőtök, a kanadai változat az egyik nagy kedvencem. Csodás színe, körte alakú formája, enyhén édeskés íze miatt.

Belsejében a mag töredéke testvéreiének, könnyen megfő, megsül. Levesnek, grillen, serpenyőben, vajon sütve könnyen gyorsan készíthető zöldség. A férfiember sokféleképpen eredezteti a férfiasságát. Van, aki a pörkölt, vagy éppen a halászlé főzésétől eredezteti, van, aki összefirkáltatja magát a gyerekkel. Aztán van, aki hátulról tör előre, van, aki megvárja, míg elfogynak előle. Van, aki csellel, van, aki csalással, van, aki virággal, jegygyűrűvel, vagy éppen mozijeggyel. Olyan is van, aki megmondja, de van, aki csak elmondja, akad, aki ki is mondja. Egyszóval mindenki másképp csinálja, ahogyan a jó öreg Loksi énekelte valaha. Szóval a tökünk így lehet, lehetett egy igazán nemes, csodás látványa asszonynak, lánynak egyaránt, de egyszóval mindenkinek. Ezúttal rafinált töltelékkel töltöttem meg a drága tökeimet, mármint azt a kettőt, varázslatos kaját rittyentettem össze, így készült a

 

TÖLTIKÉS TÖK KARDAMONNAL, EGYEBEKKEL

A tökömet megmosom, majd meghámozom, hogy előbukkanjon az igazi énje. Az az okkeros, varázslatos őszi színe, csodás formája, azután eltávolítom kanállal a magokat, pókhálós, rostos belsejét. A klasszikus, Halovén töknek rengeteg magja van, amit kiszárítottak, majd sózták, aztán megsütötték. A futballmeccsek elengedhetetlen tartozéka a pirított szotyolával egyetemben. Régen ötven fillérért akkora adagot kaptunk a meccs előtt, hogy köpködhettük egész idő alatt egymásra, vagy a másik hátára, főleg, ha kiderült, hogy Dózsa, vagy más drukker, nem igazi fradista. Örömünkben, vagy épp bánatunkban, függvén attól, mi is lett az eredmény. Aztán, mint minden, igazi iparággá változott a magok árulása, így az ára is a csillagos eget veri. Az ember fiának, ha ilyen töke, tökei vannak, akkor méltán lehet büszke a folytatásra, vagyis a kiteljesedésre. Jelesül, ha a vacsora vendégnek is tetszik, akkor teljesülhetnek a vágyak, amiket kimondva, vagy kimondatlanul sütöttünk bele ebbe a nemes vacsorába. Hiszen nemcsak azért főzünk, hogy jól belakhassunk, hanem azért is, hogy az aktuális vacsoravendéget – már, ha van – elkápráztathassuk, felejthetetlené tegyük az estet, ha egyéb módon nem sikerülne, netán. Erre remek ez az étel IS, hiszen kiválthatjuk vele akár az agyonreklámozott, méregdrága készítményt, ami a sajnálatos férfiúi nyavalyát enyhíteni hivatott. A kettévágott tökeimet pedig megtöltöm egy rafinált töltettel, hogy aztán igazi patronként süthessem el a pisztolyommal. 30-40 dkg vegyes darált húst használok. Fele marha, fele disznóhús. Nagy fej vöröshagymát reszelek bele, majd 5-6 gerezd fokhagymát. Gazdagon mehet bele őrölt fehér bors, jó nagy teáskanálnyi. Sózom, majd a mozsárban félmaroknyi koriander magot, csipet kardamonnal, kurkumával, néhány szegfűborssal összetörök, majd mehet bele, háromkanálnyi zsemlemorzsa. Nyakon öntöm jó adag olívaolajjal, összegyúrom, majd betöltöm vele a tökeimetIrány a sütő, olyan 170-190 fokon, lefóliázva. 15-20perc után a fóliát leveszem, majd újabb negyedóra múltán megszórom reszelt Parmezánnal. Ezzel együtt sütöm még néhány percet, aztán kész is.

Köret nem kell hozzá, mert mint láthatjátok, az tök többi, nagyobbik része szabadon sült, tehát a sült tök a körete. Higgyétek meg, igazi őszi színek, földöntúli illatok a végeredmény, az íze pedig frenetikus! Ehhez azonban egy jó szekszárdi rozé az elengedhetetlen tényező, aztán lehet elsütni a patronokat a hatlövetűből.

Ezt is ajánlom Lee-nek, aki amúgy a pampák vad bikája volt valaha, talán ma is, de MINDNYÁJATOKNAK, mert enni kell, tökeinkkel pedig igazi kulináris örömet szerezhetünk magunknak, másoknak.


Bán Csaba

A legnagyobb szeretettel, alázattal művelem ezt a csodálatos műfajt. Életem és vérem most már az UNOKÁMÉ, de utána ez a csodálatos kulináris világ, a főzés, a teremtés következik. Olvassátok, készítsétek Ti is, szeressétek, tiszteljétek az ételeket, hiszen az életünk egyik legfontosabb része! B.CS.

Hasonló cikkek