Pellegrini: Fontos gazdasági partnerként tekintünk Oroszországra

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a gazdaság számára létfontosságú kérdésekre szeretne összpontosítani a Vladimir Putin orosz elnökkel és a Dimitrij Medvedev orosz miniszterelnökkel folytatott megbeszélés során.

“Mindenekelőtt a Nord Stream 2 gázvezeték kiépítése és a kőolajellátás, a szélesnyomtávú vasút tervei és az atomerőműveinkhez szükséges fűtőanyag-ellátás lesz a téma.” – mondta Pellegrini, emellett a két ország képviselői az atomenergia békés célú felhasználásáról szóló kormányfői szintű megállapodást is aláírnak.

Pellegrini hangsúlyozta, hogy Szlovákia gazdasága szempontjából fontos az EU, biztonsága szempontból pedig a NATO, ez azonban nem akadályozza a két országot a gazdasági együttműködés fejlesztésében. A kormányfő szeretné felvetni az 1968-as csehszlovákiai katonai invázió és a rehabilitáció kérdését is az orosz parlamentben.

Pellegrini úgy véli, Szlovákia gazdasága az egyik legnyitottabb a világon, ezért fontos, hogy kiegyensúlyozott külpolitikai kapcsolatokat ápoljunk minden országgal. “Oroszország fontos Európa számára az energiaellátás szempontjából. A kétoldalú együttműködés kiemelt területe a kultúra és az oktatásügy is.” – tette hozzá.

A szlovák miniszterelnök ma, azaz június 4-én indul hivatalos látogatásra Oroszországba, mindössze egy hónappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök fogadta őt a Fehér Házban. Pellegrini a Szentpéterváron megrendezett Nemzetközi Gazdasági Fórumon is részt vesz Putyin elnökkel és világ más vezetőivel közösen. A téma a fenntartható fejlődés lesz.

Forrás: parameter.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek