A 13. nyugdíjról és a családi pótlék megduplázásáról tárgyal a szlovák kormány

A dupla összegű családi pótlékról és a 13. nyugdíj bevezetésről, valamint az autópálya-matrica eltörléséről tárgyalt szerdán a kormány.

A tervek szerint az intézkedés a 3,5 tonnánál nem nehezebb járműveket üzemben tartó magán és a jogi személyeket érintené. “A cél, hogy ne csak az autópályadíjakat, hanem az autópálya-építés rendszerét is változtassuk meg.” – mondta kedden Andrej Danko házelnök, az SNS elnöke.

A 13. nyugdíjat 2020 decemberében fizetnék ki. Peter Pellegrini kormányfő azzal magyarázta ezt a hirtelen döntést, hogy ha Smer-SD szándéka az, hogy ha a februári választáson a jelenlegi ellenzéki pártok győznének, ne állhasson elő olyan helyzet, hogy az idősebbek vagy a fiatal családok javát szolgáló intézkedések leálljanak amiatt, „hogy az ellenzékkel képtelenség bármiben is megállapodni”.

A Híd párt nem fogja támogatni a Smer-SD javaslatát a családi pótlék megduplázására és a 13. nyugdíj törvénybe foglalására. Ennek okai a közelgő parlamenti választások és az állami költségvetés egyensúlya – reagált Bugár Béla, a Híd elnöke Peter Pellegrini kormányfő keddi bejelentésére.

Az egy gyerek után járó támogatás a következő év elejétől 24,90-ről 50 euróra emelkedne. A Smer-SD még február elején terjesztette elő a 13. nyugdíjra vonatkozó javaslatot. Az összeget ez év végéig meg kell kapniuk a nyugdíjasoknak. A 13 nyugdíj összege megegyezik az átlagos havi nyugdíjéval, azaz eléri a 460 eurót, a korkedvezményes nyugdíjban részesülőké pedig a 433 eurót. Az árvasági ellátás átlagos összege 138 euró, az özvegyi nyugdíjé 263, illetve 208 euró. A fogyatékossággal élők, ha a rokkantságuk 100 százalékos, 379 euróra, 70 százalékos rokkantságnál 209 euróra számíthatnak.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek