Pofon Brüsszelnek: gyermekvédelmi népszavazás lesz

Ez az öt kérdés, amire nemmel kell szavazni!

Népszavazást kezdeményez a magyar kormány a gyermekvédelem ügyében − jelentette be Orbán Viktor szerdán.az Index szerint.

Mint írják, a kérdések között lesz, hogy a szülők mit gondolnak arról, hogy a közoktatási intézményekben a gyerekeknek szexuális propagandát mutassanak be.

Olyan kérdések is lesznek, amelyekben arról érdeklődnek, mennyire támogatják a szülők, hogy olyan előadásokat tartsanak az iskolákban, amelyekben a nemi átalakító műtétekről van szó. A miniszterelnök mindenkitől azt kéri, hogy közösen mondjanak nemet ezekre a kérdésekre.

A 24.hu szerint Orbán a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: Brüsszel az elmúlt hetekben egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvények miatt, ezért öt kérdéses népszavazást ír ki. A kormányfő arról is beszélt, hogy Brüsszel az oktatási és a gyermekvédelmi törvény módosítását követeli, mert azt szeretné elérni Magyarországon, ami már mindennapos Nyugat-Európában.

Ismeretes, az európai helyreállítási alap elfogadását is a magyar jogállamiság kérdéséhez köti Brüsszel.

Délután a kormány benyújtotta a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Ahogy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n az NVB-hez 2021-ben benyújtott országos népszavazási kezdeményezések között szerda délután már meg is jelentek a kormány által benyújtott kérdések.

Ezek így szólnak:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”,
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”,
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”,
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”,
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

Az NVB-nek a szerdai benyújtástól számítva 60 napja van arra, hogy döntsön a kérdés hitelesítéséről. Az NVB akkor hitelesíti a kérdést, ha az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről van szó, és ha nem ütközik tiltott tárgykörbe –például a költségvetés vagy nemzetközi szerződések ilyen tárgykört jelentenének –, továbbá, ha egyértelmű a kérdés megfogalmazása. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához, amelynek 90 napja van arra, hogy jogerősen eldöntse, a népszavazásra feltenni kívánt kérdés hitelesíthető-e.

 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek