Programot hirdetett a Bartók Plusz

Idén június 8. és 17. között kerül megrendezésre a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál, ahová különleges operaelőadásokkal, ősbemutatóval, kísérőrendezvényként pedig hangversenyekkel, kiállításokkal, filmvetítéssel várják a közönséget.

Budapesten tartották az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót, ahol Kesselyák Gergely fesztiváligazgató ismertette a műsort. Június 8-án Bartók három színpadi műve (A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, A kékszakállú herceg vára) nyitja majd a programsorozatot, Michał Znaniecki rendezésében, Cser Ádám vezényletével, Bakonyi Marcell és Szántó Andrea énekesek közreműködésével.

A fesztivál fontos bemutatója lesz Raymond J. Lustig és Matthew Doherty szerzeménye, a Semmelweis. Emléket állítanak benne az „anyák megmentőjének”, Semmelweis Ignácnak, aki éppen 200 éve született. A Budapesti Operettszínház által elhozott darab érdekessége, hogy a musical és az opera határán mozog. Szintén érdekes produkciónak ígérkezik Marco Taralli A rivális című operája, amely Maria Callas énekesnő életéről szól, valamint Prokofjev alkotása, A három narancs szerelmese, ami a Zágrábi Nemzeti Színház vendégjátékaként érkezik Miskolcra. Mozart Don Giovannija Szüts Apor átiratában hangzik el az Ezrek operája sorozatban, a mű Vlad Troickij rendezésében RockGiovanni címmel kerül színre az Avasi kilátónál.

Mindig nagy siker a “guruló zongora”

Az István, a király rockopera – bemutatójának 35. évfordulóján – ezúttal hangverseny-előadás formájában hallható majd a Nagyszínházban. A beharangozó sajtótájékoztatón Szörényi Levente elmondta:

„Mindig is meg voltam győződve róla, hogy ha a beat műfaj nem is, de más könnyűzenei stílusok rendkívül alkalmasak arra, hogy komolyabb mondanivalót hordozva a színpadra kerüljenek.”

A fesztivál ideje alatt megtekinthető a Kékszakállú 100 című képzőművészeti kiállítás a Miskolci Nemzeti Színházban. Gastón Solnicki filmje szintén a 100 éves Bartók-operához kapcsolódik, és június 10-én látható. Hangversenyt ad az I Musici di Roma, majd Selmeczi György három (Szent Márton-játék, Szent Jakab-játék, Az ördög menyasszonya) népi játékát adják elő a Miskolci Galériában, Bősze Ádám pedig zenei stand-up esttel készül. Ezúttal is záró gálával ér véget a Bartók Plusz; a szólista Sümegi Eszter szoprán lesz, közreműködnek a Pannon Filharmonikusok, vezényel: Bogányi Tibor.

A tavalyi nyitó felvonulás Bartók-hősei: Fából faragott királyfi, Kékszakállú, Csodálatos mandarin

Idén az állam 320 millió forinttal támogatja a rendezvény megvalósítását. A Bartók Plusz Magyarország egyetlen olyan operafesztiválja, amelynek vidéki város ad otthont. A 18 éves miskolci operafesztivál célja továbbra is: a bartóki örökség ápolása, a kortárs opera megteremtése, valamint a széles tömegek szórakoztatása és zenei nevelése.

(Fotók: Vona Ildikó)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek