Putyin: Az orosz gazdaság a szankciókat a saját javára fordította

A Kremlben tartott idei konferencia négyórás volt, a leghosszabb év végi konferencia 4 óra negyven percig tartott, míg a tavalyi 3 óra 50 perces volt. Az orosz államfők közül csak Putyin tart éves nagy sajtótájékoztatókat. 2008-2012 között, amikor Dmitrij Medvegyev volt az elnök, elmaradtak a Kreml-beli „maratonok”. Putyin ez úttal újított is rajtuk. Általában ő választotta ki a kérdezőket, s nem bízta ezt a feladatot szóvivőjére, Dmitrij Peszkovra. A legnagyobb eséllyel azok kérdezhettek, akik kezében valamilyen érdekes üzenetet hordozó tábla, vagy plakát volt.

A szankciókkal és az oroszellenességgel a Nyugat az orosz gazdaság növekedését igyekszik visszafogni – hangoztatta az orosz elnök csütörtökön megtartott év végi sajtóértekezletén.

Vlagyimir Putyin szerint ebben nincs semmi új, mert Oroszország, mint az a diplomáciai levélváltásokból kitűnik, a 19. és a 20. században is korlátozások között élt.

Az orosz vezető kiemelte, hogy a Szkripal-ügy – a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen márciusban Angliában megkísérelt mérgezéses merénylet – is eszközként szolgált az újabb gazdasági büntetőintézkedések bevezetéséhez.

Putyin szerint az orosz gazdaság alkalmazkodott a szankciókhoz, és azokat egyes esetekben, így az agrárszférában, a saját javára fordította.

Kijelentette, hogy Marija Butyina, aki Washingtonban bűnösnek mondta magát az Egyesült Államok elleni összeesküvésben, nem orosz szakszolgálatok utasítására cselekedett. Az elnök úgy vélekedett, hogy a nőt alaptalanul börtönözték be.

Putyin üdvözölte a szíriai amerikai csapatkivonást
Üdvözölte és helyesnek nevezte a Szíriából történő csapatkivonásról hozott amerikai döntést.

Hangot adott álláspontjának, hogy az amerikai erők jelenlétére nincs szükség a szíriai konfliktus politikai rendezéséhez.

Megismételte az orosz álláspontot, amely szerint az Egyesült Államok törvénytelenül állomásoztatott katonákat az arab országban, mert jelenlétüket sem az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyta jóvá, sem pedig Bassár el-Aszad szíriai elnök nem kérte.

Hozzátette: még nincs jele annak, hogy Washington valóra váltja-e elhatározását. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai vezetés az elmúlt 17 évben többször kilátásba helyezte az afganisztáni csapatkivonást is.

Putyin egyetértett Donald Trump amerikai elnöknek azzal a megállapításával, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet súlyos veszteségeket szenvedett el Szíriában, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a szélsőségesek átcsoportosíthatják erőiket.

Forrás: oroszhirek.hu, hvg


Hasonló cikkek