Radványi Dorottya: „Megszületett az unokám, kisfiú!”

Az ismert televíziós műsorvezetővel, a Richter Egészségváros utazó nagykövetével a rendezvény miskolci helyszínén beszélgettünk.

Vona Ildikó/ PannonHírnök: Mióta tart a közös munka a Richter Egészségvárossal?

Radványi Dorottya: Hosszú évek óta dolgozom a Richterrel, és tulajdonképpen mindamellett, hogy én magam is igyekszem rendszeresen a szűrővizsgálatokon részt venni, rengeteget tanulok ezekből az előadásokból. Nagyjából azonos témákról beszélgetek különböző városokban, de mégis minden orvos kicsit más szemszögből világítja meg ugyanazt a témát, legyen szó akár csontritkulásról vagy kardiológiai, neurológiai, pszichiátriai kérdésről. Ma délután a memóriáról és a depresszióról fogunk beszélgetni, szeretem ezeket a témaköröket. Fontos, hogy az emberek ezekről is tudjanak. Amit még nagyon kedvelek az Egészségvárosban: a programsorozat révén eljutok városokba, és olyankor megnézem magát a várost is.

–  Miért érdemes az embereknek részt venni ezen a rendezvényen?

– Ennyi szűrővizsgálatot hol tudnák egy fél nap leforgása alatt elvégeztetni? Gondoljuk csak meg, a szakorvosi rendelőben mindent végigülünk, de még a magánorvoslásban is szinte lehetetlen. Itt viszont mindenre lehetőség van, és ezek a vizsgálatok ingyenesek, az eredmény még aznap megvan. Ez tényleg fantasztikus.

Rudolf Péterrel beszélgetés közben Miskolcon (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

– Mennyire sikeres a rendezvény?

– Az elmúlt évek során azt tapasztaltuk, hogy nagyon. Minden helyszínen meg szoktuk várni a 17 órát, amikor véget ér a napi gyűjtés, utána összesítik az adománypontokat, azt a Richter pénzre átváltja, és hozzáteszi a felajánlott alapadományhoz. Elképesztő összegek jönnek ki a végén, amit az adott város kórháza kap meg. Itt is nagyon aktívak a helyiek, és hatalmas kedvvel vesznek részt a vizsgálatokon. Örömmel látom, az emberek élnek ezzel a lehetőséggel, mert tudják, mennyire fontos.

– Nálad hogyan kezdődött az egészségtudatos életmód iránti érdeklődés?

– Közel három évtizede vagyok vegetáriánus. Csak úgy magamtól szoktam le, mert soha nem szerettem se a húst, se a halat. Gyerekkoromban sem. Orfűi nagyapámmal sokat horgásztunk, és, amikor láttam, hogy fejbe kólintja a halat, utána lepikkelyezi, a halfogyasztás nálam ott ért véget. Most nagyon sok fehérjét, salátát, gombát, krémlevest, főzeléket eszem, odafigyelek a táplálkozásra, igyekszem egészségesen étkezni.

–  Régebben volt a Magyar Televíziónál egészségügyi műsorod: Jobbulást, Családorvos. Hogyan emlékszel rájuk vissza?

– Nagyon imádtam ezeket csinálni. Döbbenetes, az emberek mennyire nem ismerik a szervezetük működését. Pedig ha figyelünk, milyen jeleket ad a szervezetünk, egy csomó mindent meg lehet előzni. Ha idejében odafigyelnénk az „ez fáj, az fáj,” tünetekre, akkor meg lehetne előzni sok mindent.

– Te mit teszel az egészségedért?

– Rengeteget mozgok, gyalogolok, spiningre járok, különböző erősítő, ugrálós órákra. Azt szeretem, ami nagyon dinamikus. Ha egy nap nem jutok el edzésre, akkor több kilométert gyalogolok. Nekem lételemem a mozgás, nélküle nem tudok jól aludni, nem működik rendesen a szervezetem.

Jaksity Katával (Fotó: Juhász Ákos/minap.hu)

– Mit javasolsz? Az emberek hogyan tehetnek többet az egészségükért?

– Figyelni kell a jeleket. Évente egy labort, egy vér- és vizeletvizsgálatot érdemes csináltatni, mert rengeteg mindent elárul a vérkép rólunk. A mozgás és a táplálkozás nagyon fontos. Mindenfajta mozgás hasznos, és ki kell menni a természetbe. Korunk embere borzasztóan felgyorsult, pörgős életet él, ami nem jó. Meg kell tanulni lelassulni! A koronavírus alatt például én, aki egy irtó mozgékony ember vagyok, képes voltam az erkélyen műanyagpohárban elültetett virágmagokból hihetetlen lassúsággal kiültetni a palántákat, azokat locsolgatni, és mindez óriási örömet adott nekem. És, ami még nagy boldogság számomra, hogy megszületett az unokám…

– Gratulálok! Kisfiú, kislány?

– Kisfiú! Ma már öthónapos, és hatalmas türelemmel fekszem mellette a szőnyegen, miközben gügyögök neki. Ő is megnyugtat, csodálatos dolog unokázni. Nagy sebességen pörgök a mindennapjaimban, de tudom, mik azok a pontok, ahol le lehet lassulni.

Koleszterinszint mérés közben Miskolcon (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

(Kiemelt kép: Bodó Gábor fotója/ Richter Egészségváros)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek