Béres Alexandra: „A legnagyobb örömmel mondtam igent”

A fitnesz világbajnok, oktatóval a Richter Egészségváros országjáró rendezvény miskolci helyszínén beszélgettünk

Vona Ildikó/ PannonHírnök: Mikor találkoztál először a Richterrel, és hogyan kezdődött a közös munka?

Béres Alexandra: Már láttam, hogy évek óta zajlik a Richter Egészségváros rendezvénye, figyelemmel kísértem a programjait, és amikor felkerestek engem a szervezők, a legnagyobb örömmel mondtam igent. Már nem tudom pontosan, hogy ez mikor történt, olyan 8-10 éve lehetett.

–  Azóta folyamatosan jelen vagy itt előadóként, trénerként?

– Igen, azóta folyamatosan, és nagyon szeretem. Azt szeretem benne, hogy odalép az emberekhez. Azt veszem észre, kevesen tesznek az egészségükért. Szeretnének, de nem lépnek.

– Mi lehet ennek az oka? Lustaság?

– Nem. Abban a sorrendben, amit az életünkben felállítunk nem saját magunk – ha saját magunk is –, nem az egészségünk kerül leginkább az elsők közé, hanem a napi gyors teendők. És hiába gondoljuk, szeretnénk tenni az egészségünkért, elmarad. Nagyon szeretem ezt a rendezvényt, mert ez tényleg odalép az emberekhez. Oda, ahol élnek, ahol laknak, mindent ingyenesen kipróbálhatnak, a szűréseken részt vehetnek, és rendkívül sok inspirációt kapnak. Azért érdemes ide eljönni, nem csak az adomány szempontjából – mert azzal jót tesznek a saját városuk kórházával a résztvevők –, hanem maguknak is tudnak segíteni, ha ezeken az ingyenes szűréseken végigmennek.

Béres Alexandra (Fotó: Bodó Gábor/Richter Egészségváros)

– A szüleid egészségügyben dolgoznak, innen indult az egészséges életmód iránti érdeklődésed?

– Én beleszülettem egy ilyen családba. Édesapám ortopédsebész főorvos, anyukám fejlesztőanalitikus, nekem pedig a sport már egészen 5 éves koromtól nagyon komoly szinten része volt az életemnek. Válogatott voltam három sportágban; én inkább ebből a mozgásterápia, mozgás irányból érkeztem, míg ők a másik két irányból, és így szépen összeért az utunk. Nagyon hamar elkezdtek tőlem tanácsot kérni, először testformálással, aztán már egészségvédelemmel kapcsolatban.

–  Gyerekként mennyire voltál mozgékony?

– Nagyon! Azért is vittek el sportolni 5 évesen, mert egyrészt nagy volt a pocakom, másrészt borzasztóan mozgékony voltam. Lehetett tudni, hogy nekem ez egy utam, és csodálatos dolog a szüleimtől, hogy hagyták, hogy a saját utamat járhassam.

– Jöttek sorban a sikerek. Gondolom, a sikerélmény vitt előre…

– Igen, igen. Imádtam a sportot. Először ritmikus gimnasztikával kezdtem, aztán fitneszben lettem világbajnok, utána még curlingeztem tíz évig. Közben folyamatosan foglalkoztam az emberekkel, és elvégeztem az egyetemet is.

Egy kis testmozgás a miskolciakkal közösen (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

– Ha valaki tenni szeretne a saját egészségéért, hogyan kezdje?

– A mozgás és az étrend az elsődleges. Hogy milyen mozgást választunk szinte mindegy, a lényeg, hogy csináljuk, mert az anyagcserénket fokozza a folyamatos mozgás. Tudni kell, az anyagcsere-változás a szervezetünkben úgy indul, hogy először égetjük a foszfátcsoportot, utána a szénhidrátokat, és 20 perc után kezdjük a zsírt bontani. Fontos előre meghatározni a célt. Mit szeretnénk? A fölösleges kilóinkat leadni, jobb fittségi állapotot elérni vagy izomtömeget növelni? A következő lépés, hogy meg kell találnunk rá az időt.

– Táplálkozás terén mire ajánlatos figyelni?

–  A cukor és a fehérliszt fogyasztására. Ezeket korlátozni kell, de legjobb teljesen elhagyni. A burgonyára szeretném még felhívni mindenki figyelmét, ugyanis a burgonya keményítőtartalma nagyon magas. Úgy bomlik, mint a cukor, és nagyon megemeli a vércukorszintet. Próbáljunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, halakat, vadakat, magvakat, tojást fogyasztani! A magvakat natúr formában, és igyunk sok vizet, finom teákat, mert a szervezetünknek szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékra is.

Tréning közben az Egészségváros miskolci színpadán (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

Nyitókép: Bodó Gábor/Richter Egészségváros

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek