Rybanič három év felfüggesztettet kapott szivárogtatásért

Számlakivonatok kiszivárogtatása miatt három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Filip Rybaničot, a SaS képviselőjének, Jozef Rajtárnak egykori asszisztensét.

Rybanič a Tatra banka alkalmazottjaként megnézte Robert Kaliňák volt belügyminiszter és Ján Počiatek (Smer) számlakivonatát. Kiderült, hogy az adócsalással vádolt Ladislav Bašternák komoly összeget utalt át Kaliňák számlájára, vagyis a két férfi üzleti kapcsolatban állt. Ezt Kaliňák nyilvánosan letagadta. Közben a rendőrség sem volt hajlandó vizsgálódni Bašternák adóvisszaélésének ügyében.

A bíróság szerint Rybanič bűncselekményt követett el, amikor bankszámladatokat osztott meg arra nem jogosult személlyel, konkrétan a Trend hetilap volt munkatársával, ellentétben tehát az előző ítélettel, amikor a banktitok megsértésében találták bűnösnek.

Öt év próbaidő helyett végül, a vádlott eddigi büntetlen előéletére hivatkozva csak egyet szabtak ki az illetéktelen kezekbe juttatott bankszámlaadatok miatt, és bocsánatot kérnie sem kell az érintettektől. A jövőben azonban nem dolgozhat olyan helyen, ahol feltétel a banki titkok betartás. Rybanič erre megjegyezte, a banktitoknak nem kellene elsőbbséget élveznie.

Az ítélethirdetés után Rajtár úgy nyilatkozott, hogy a bíróság nem akart recedenst teremteni azzal, hogy legitimizálja a banki átutalások nyilvánosságra hozását, de belátták, hogy speciális esetről van szó, és enyhítették a büntetést. Szerinte azonban a bíróság nem foglalkozott eléggé azzal, hogy a banki alkalmazottak legnagyobb kötelessége az, hogy foglalkozzanak a piszkos pénzek tisztára mosásának gyanújával és a pénzügyi terrorizmussal.

Forrás: tasr, ujszo.com

Fotó: Matej Jankovič/Plus jeden deň


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek