Saját járványtervvel rukkol elő az SaS Szlovákia számára

Richard Sulík (SaS) kormányfőhelyettes és gazdasági miniszter is előáll egy járványkezelési tervvel, melyet elmondása szerint a pártja szakértőkkel együttműködve dolgoz ki. A dokumentumot egyelőre nem tették közzé, de az SaS vezetője már utalt rá, hogyan képzeli el a gazdaság újraindítását.

Igor Matovič miniszterelnök és Richard Sulík gazdasági miniszter vitája a múlt héten kezdődött, amikor az SaS vezetője bírálta a kormányfő járványügyi javaslatait. A gazdasági miniszter a kormány szerdai ülése előtt jelentette be, hogy egy saját terven dolgoznak, amelyet a következő napokban szeretnének bemutatni a nyilvánosság előtt.

Az SaS saját járványkezelési terve tulajdonképpen a kormánykoalíción belüli feszültség eredménye. A gazdasági miniszter és Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök az előző héten ismét vitába keveredett egymással a járványügyi intézkedések enyhítése miatt.

A kormányfő először a „közösségi tesztelés” ötletével állt elő, melynek az volt a lényege, hogy országszerte rendeztek volna tömeges szűréseket az antigéntesztek segítségével, ebbe pedig beszálltak volna a járvány által leginkább sújtott ágazatok, vagyis az éttermek, bárok, edzőtermek stb. A katonák munkáját és a teszteket az állam biztosította volna, ám az egyéb költségeket a vendéglátóipari egységeknek kellett volna finanszírozniuk. Cserébe pedig november végéig kinyithattak volna.

Az SaS nem az egész országra kiterjedő intézkedésekkel számol, hanem regionális szinten vezetnének be járványügyi korlátozásokat.  Matovič azonban elmondta, hogy a járványügyi szakértők két új feltételt javasoltak. A középérték helyett a fertőzöttek számának heti átlagát veszik majd figyelembe, a lazítások pedig akkor jöhetnek szóba, ha ez 750 alá csökken (most 1533).

„Ez több mint 100 szakértőt jelent, a témával pedig legalább 15-16 órát foglalkoztunk az utóbbi napokban. Most meg valaki előáll a sarokból, és azt mondja, hogy inkább mindenki kövesse őt, mert ő okosabb, mint másik 100 ember. Ez nem így működik” – jelentette ki a miniszterelnök.

A gazdasági miniszter mindeközben nem jár sem a bizottság, sem a válságstáb üléseire.

A miniszterelnök nem zárta ki, hogy december végéig akár még két vagy három fordulót is szervezhetnek. Ezen a hétvégén már biztosan lesz egy kör, összesen 458 városban és faluban tesztelnek (azokban a községekben, ahol a fertőzöttek aránya több volt, mint 1 százalék).

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek