Matovič feldúltan jelentette be, nem jön Szlovákiába orosz vakcina

A kormányülést félbeszakítva, sajtótájékoztatót tartott Igor Matovič kormányfő, Marek Krajčí, az egészségügyi tárca vezetője és Eduard Heger pénzügyminiszter.

Marek Krajčí kezdte a sajtótájékoztatót. Elmondta, mennyire nagy szükség lett volna alternatív vakcinaforrásokra. Önkéntes alapon működött volna az orosz vakcina alkalmazása, ráadásul a kormány közvélemény-kutatása alapján lett is volna rá igény. Február végére már 80 ezer embernek elegendő vakcina érkezhetett volna – mondta Krajčí, míg Matovič néhány perccel később már arról beszélt, 160 ezer adagot tudtak volna beszerezni.

Az egyik kormánypárt miatt viszont a kormány nem szavazta meg a Sputnik-V vakcinák beszerzéséről szóló javaslatot. Veronika Remišová pártelnök korábban leszögezte ugyanis, hogy amíg az EMA nem engedélyezi az orosz vakcinát, nem hajlandó megszavazni a beszerzést.

Matovič láthatóan feldúlt és dühös volt, újságírói kérdésekre sem válaszolt. “Megoldások keresése helyett, ma politikát csináltunk!”

Remišová szerint elfogadhatatlan, hogy egyes vakcinákat komoly vizsgálatoknak vetünk alá, míg másokat különösebb ellenőrzés nélkül alkalmazunk Szlovákiában. A sajtótájékoztatón a párt igazságügyi minisztere, Mária Kolíková is jelen volt, aki jogi szempontból indokolta meg, a párt miért nem kér az orosz vakcinákból. Az ő értelmezésük szerint sem Magyarország, sem más EU-tagállam nem engedélyezheti/engedélyezhette volna saját hatáskörben az orosz vakcinát.

Mind a kormányfő, mind Remišová láthatóan dühösen, idegesen állt a kamerák elé.
Miközben ma szerte a világon milliószám oltanak az orosz vakcinával, a jelek szerint minden komolyabb probléma nélkül, Szlovákia úgy tűnik, egyetlen adagot sem kér és kap belőle.
Forrás: ma7.sk

Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek