Saját könyveit vásárolta meg a szerző

Elvesztette előkelő Top 10-es helyét a Sunday Times betseller listáján Mark Dawson, miután kiderült, hogy saját maga vásárolt meg 400 példányt a könyvéből.

A könyveladásokat ellenőrző Nielsen Bookscan azután kezdett vizsgálódni, hogy a szerző saját podcastjében (The Self Publishing Show) beszélt a regénye (The Cleaner) keményborítós példányainak a megvételéről egy könyvesbolt segítségével, mely 3600 angol Fontba került neki. Dawson a vásárláshoz úgy kapott ihletet, hogy felvette a kapcsolatot a tengerentúli olvasóival, megérdeklődve, hajlandóak lennének-e megvenni a könyveket közvetlenül tőle, ha elhozná azokat. Az akcióval így a Sunday Times keménytáblás bestseller listájának 8. helyére került föl.

Sok másik író azzal gyanúsította meg, hogy így játszotta ki a rendszert, de Dawson visszautasította ezt, mondván, hogy ebben az esetben nem 400 példányt vásárolt volna, hanem 10 ezret, és nem vitatta volna meg az esetet egy népszerű podcastben.

A The Cleaner című thriller 2013-ban jelent meg először, 2020-as keménytáblás verzióját egy független kiadó, a Welbeck adta ki.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek