Soha nem dolgoztak még ilyen sokan Szlovákiában

Történelmi csúcson a foglalkoztatottság Szlovákiában, még a 2008-ban kirobbant gazdasági válságot megelőző időszakban sem dolgoztak ilyen sokan. Az egyes régiók és ágazatok között azonban továbbra is látványos különbségek vannak.

Tavaly nagyjából 2,58 milliónyian dolgoztak az országban, vagyis a gazdaságilag aktív lakosság több mint 94 százalékának volt munkája – derül ki a Statisztikai Hivatal adataiból. Ennek köszönhetően az állástalanok aránya is soha nem látott mélypontra, 5,8 százalékra esett vissza.

Az eddigi csúcsot 2008-ban mérték, amikor 2,43 millió embernek volt munkája, a válság miatt azonban a számuk már 2011-re 2,32 millióra esett vissza, és a 2008-as szintre csak 2016-ban sikerült visszatornászni magunkat. Tavaly ugyanakkor már 147 ezerrel több embernek volt munkája, mint tíz évvel korábban. „A munkapiacon ugyan továbbra is több a férfi, mint a nő, a nők száma az elmúlt 10 évben azonban jóval gyorsabb ütemben nőtt.” – mondta Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője.

A foglalkoztatottak száma az elmúlt 10 évben a legelmaradottabb régiókban nőtt a legnagyobb arányban: Kassa megyében csaknem 14, Besztercebánya megyében 13,4, Eperjes megyében pedig majd 11 százalékkal. „Nyitra és Nagyszombat megyében az állástalanok aránya szintôn történelmi mélyponton van, és az itteni cégek külföldről kénytelenek pótolni a hiányzó munkaerőt.” – állítja Sadovská.

Az elmúlt 10 évben az információs és kommunikációs ágazatban, az egészségügyben és az oktatásügyben nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatottak száma. A mezőgazdaságban, a bányaiparban és az építőiparban ezzel szemben még mindig jóval kevesebben dolgoznak, mint a gazdasági válság előtti időszakban.

A munkanélküliség látványos megugrásától továbbra sem kell tartani, és az átlagbér is tovább nőhet, még ha nem is olyan ütemben, mint eddig. „Elbocsátásokra elsősorban azon iparvállalatok alkalmazottai számíthatnak, amelyek a nyugat-európai országokba exportálnak, az ottani lassulás miatt ugyanis csökken a keresletük. Több cég azonban még mindig munkaerőhiánnyal küzd, az elbocsátottaknak így továbbra sem lesz nehéz új munkát találniuk.” – állítja a Wood & Company elemzője.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek