Szlovák-magyar aktív időskori-program

Aktív időskor-program indult szlovák-magyar együttműködéssel a dél-szlovákiai és a Nógrád megyei határrégióban; a cél felkészíteni az idős közösségeket, hogy életkoruknak ne passzív, kiszolgáltatott elszenvedői, hanem életminőségük aktív alakítói legyenek – közölte a program egyik megvalósítója, a salgótarjáni Szív a Szívért Alapítvány az MTI-vel.

A közlemény szerint az alapítvány az ipolynyéki Impérium civil szervezettel közösen sikeresen pályázott az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében a „Live for Life – Életrevalók” elnevezésű, az aktív időskor megteremtéséről szóló projektjük megvalósítására, a programot az Európai Regionális Fejlesztési Alap 169,5 ezer euróval támogatja.

A két civil szervezet határon átnyúló együttműködéssel kíván választ adni egy évről évre egyre súlyosbodó közös területi kihívásra, ami mindkét régió állampolgáraira és idősellátási intézményeire komoly teherként nehezedik: az idős korú emberek már jelenleg is nagy száma folyamatosan növekszik a határrégiókban, ahonnan a fiatalok elköltöztek és sok idős egyedül, elszigetelve, depresszióban él.

A projekt egyik része a magyar fél által kifejlesztett „Aktív Alanyos Idősellátási Modell: az idősek marginalizálódott csoportjait személyre szabottan képzik, hogy képessé váljanak életvitelük önálló alakítására és az önszerveződésre, így mindkét régióban beindulhatnának az aktív idős kortárssegítő csoportok” – írták.

Emellett zajlik a három részből álló Silver Program. A Silver Akadémia előadói megismertetik az egészséges öregedés technikáit és szociális stratégiáit, míg az Akadémia gyógytornásza speciális fizioterápiás foglalkozást tart az idősek számára. A Silver Akadémia minden előadását és fizioterápiás foglalkozását elérhetővé teszik a Silver Program YouTube csatornáján. A programelemek a magyar-szlovák határ mindkét oldalán egyformán valósulnak meg.

 

Hazai TükörPannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek