10-ből csak 3 szlovák képes felismerni a téves információkat?

Téves információk mindig is voltak, de a koronavírus-járvány, most pedig az orosz-ukrán háború kapcsán megnőtt a számuk. A legújabb AKO-felmérés annak járt utána, hogy vajon mennyien tudhatják megkülönböztetni a téves és a valós információkat.

A válaszadók csaknem 60 százaléka úgy gondolja, hogy Szlovákiában az emberek nem tudják megkülönböztetni a téves információkat a valódi információktól. A válaszadók mindössze 35 százaléka van meggyőződve arról, hogy a szlovákok képesek megkülönböztetni az igazságot a hazugságtól.

A felmérést az AKO telefonos ügynökség végezte a Na hrane TV JOJ program számára március 8-11 között. Ezer személy vett részt benne.

A legtöbb szkeptikus, aki azt gondolja, hogy az emberek nem tudják, hogyan lehet megkülönböztetni az igazságot a téves információtól, a Sme rodina koalíciós mozgalom támogatója. A Sme rodina szavazóinak 74 százaléka úgy gondolja, hogy a szlovákok nem képesek megkülönböztetni az igazat a téves információtól. A Republika szavazói szintén hasonlóképp vélekednek.

Éppen ellenkezőleg, a legnagyobb optimisták az SaS-szavazók körében vannak, ahol a megkérdezettek fele hisz az igazság felismerésének képességében. Mögöttük az OĽaNO támogatói állnak 49 százalékkal.

Forrás: aktuality.sk, parameter.sk

Illusztrációs felvétel (Pexels)

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek