Tartuffe megvolt, a másik bemutató várat magára

Dupla premierrel kápráztatta volna el közönségét a múlt hétvégén a Miskolci Nemzeti Színház. Mindkét produkció elkészült, ám betegség miatt csak az egyiket tudták bemutatni.

Nagy izgalommal várták a miskolciak A Mester és Margarita premierjét, ami a múlt péntekről került át új időpontba. 2022. január 6-án este láthatja majd a közönség Bulgakov remekművét a Nagyszínházban Szőcs Artur rendezésében, parádés szereposztással. A két címszereplőt Mészöly Anna (Margarita) és – a főleg rendezőként ismert – Keszég László (Mester) alakítja. Közreműködik többek közt Gáspár Tibor, Bodoky Márk, Rózsa Krisztián, Farkas Sándor, Kokics Péter, Feczesin Kristóf, Rudolf Szonja, Salat Lehel, Simon Zoltán. A produkció díszleteit Slárku Anett, jelmezeit Kovács Andrea tervezte.

A Mester és Margarita szereplői: (b-j) Bodoky Márk, Mészöly Anna, Rudolf Szonja, Keszég László (Fotó: Gálos Mihály Samu/ Miskolci Nemzeti Színház)

 „Mestermű az örök káoszról” – összegezte röviden Szőcs Artur rendező. A Mester és Margarita a harmincas évek sztálini diktatúrájában született, és annak nagyon szórakoztató, egyben elrettentő krónikája. A betegség miatt elmaradt bemutatóra megváltott jegyek és bérletek érvényesek lesznek az új időpontban is, vagy átcserélhetők, visszaválthatók a jegyirodában január 14-ig.

Molière vígjátéka, a Tartuffe viszont múlt szombaton a Kamaraszínházban, Rusznyák Gábor rendezésében került bemutatásra. A plakáton az áll: „Molière után szabadon”. Vannak új szálak, hangsúlyosabb elemek, változtatások a miskolci színpadra készült átiratban, azonban az alkotók törekedtek az eredeti történet megtartására.

Csoportkép a Tartuffe-ből (Fotó: Éder Vera/ Miskolci Nemzeti Színház)

– Nekem ez a történet ott indul, hogy van egy apa, aki körül széthullt az általa ismert világ s épp nem nagyon érti a jelen időt. A feleségét elvesztette, van két kamasz gyermeke, újranősült ugyan, de a felesége fiatal, így őt sem érti feltétlenül, van egy sejtelemes politikai szál is, ami nyomasztja s ezekből (is) kifolyólag iszonyú erővel kapaszkodna a hitbe, az egyetlen biztosnak vélt dologba az életében – fogalmazott a rendező egy interjúban.

Molière Tartuffe-je az elvakult hitet teszi nevetségessé. A humor fontos írói eszköz, a szerző a nevetésen keresztül akar hatni a nézőkre. Álszentnek mutatja a hit ájtatosságát, ami semmi másra nem jó, mint hogy kihasználja a valamibe kapaszkodni vágyó ember hitéhségét.

A címszerepben Harsányi Attila (Fotó: Éder Vera/ Miskolci Nemzeti Színház)

Harsányi Attilát Tartuffe, Görög Lászlót pedig Orgon szerepében láthatja mostantól a közönség. Közreműködik még – többek közt – Máhr Ági (Pernelle asszony, Orgon anyja), Czakó Julianna (Elmira, Orgon új felesége), Fandl Ferenc (Cleante, Orgon volt sógora), Börcsök Olivér (Valér), Tegyi Kornél és Prohászka Fanni (Orgon gyermekei).

A produkció jelmezeit Tihanyi Ildi álmodta meg, az előadást rendezte és a díszleteit tervezte Rusznyák Gábor.

(Kiemelt kép: Éder Vera fotója)

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek