Tilos lesz láncon tartani a kutyát Szlovákiában

Zuzana Čaputová szlovák államfő aláírta az állattartási törvény módosítását, melynek értelmében tilos lesz a tenyésztelepeken és a háznál tartott kutyákat tartósan láncra kötni – tájékoztatott Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

Tilos láncon, kötélen, pórázon tartani a kutyát, kivéve a harci kutyákat és más veszélyes fajtákat. „A kivétel vonatkozik a vemhességük utolsó harmadában levő szukákra, a kölykeit szoptató kutyára, a beteg ebekre és a 6 hónapnál fiatalabb kölykökre is” – áll a szlovák parlament által elfogadott módosító javaslatban.

Ideiglenesen kiköthető vagy pórázon tartható a kutya például a tenyésztelep vagy más helyek takarításakor, etetés közben vagy idomítása közben. Szintén kivételt képeznek a szolgálati és őrzőkutyák, ha ezt a feladat végzése megkívánja. A törvényt megszegőkre pénzbírságot szabhatnak ki.

A karanténban tartott vagy menhelyen elhelyezett kutyákra vonatkozó előírások is változnak. Ezek az önkormányzat tulajdonába kerültek, ha a gazdájuk három hónap elteltével sem jelentkezett. Az új határidő 45 nap. A törvénymódosítás 2022.január 1-jén lép életbe.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek