A hátfájás megszüntetésére

Gyakori jelenség az ülő munkát végzőknél a rendszeresen fellépő hát- és derékfájás. A fájdalomnak oka lehet a feszültség, a rossz tartás, a nem megfelelő ülő alkalmatosság, de akár a kényelmetlen lábbeli is. Megváltozott fiziológiai állapot (változókor, terhesség) esetén az ízületek fellazulása, esetleg a hirtelen megnövekedett testsúly is okozhatja panaszainkat.

Mit tehetünk a derékfájás csökkentése érdekében?

Egyrészt, nem szabad előregörnyedni séta vagy ülés közben, bármennyire is gondoljuk, hogy jól esne – ez egyébként a légzésre, a testünk oxigén-ellátottságára is rossz hatással volna.  Tehát mindig ügyeljünk a szép, egyenes (nem megfeszített!) testtartásra.

Célszerű az ülő- és álló testhelyzetet annyiszor váltogatni, ahányszor azt testünk igényli és ülés közben is igyekezzünk a lábunkat vízszintesen vagy legalábbis a talajnál magasabban lévő tárgyon nyugtatni. (Ha a talajon tartjuk lábfejünket, akkor pedig szépen egymás mellé helyezett térdekkel üljünk, sohasem keresztbe tett lábbal – különösen terhesen ne!)

 

Ha napi ügyeinket intézzük séta közben, tartsuk szem előtt, hogy ne sokat emelgessünk, ne cipekedjünk, ha csak tehetjük. Ezt esetenként nehéz lehet kivitelezni. De ha muszáj (akár bevásárolni), akkor is figyeljünk arra, hogy  ne vigyünk 3-4 kilónál többet egy kezünkben.

Ugyanis a nehéz terhek hordozása a hasi szerveket nagyon megterheli, fokozza a belső  – egyébként rugalmatlan – szalagok nyúlását, emiatt később akár süllyedéses elváltozások is kialakulhatnak. Vagyis ez nem is csak a hátunknak árt… Ezért inkább törekedjünk az okos tervezésre – és a vásárolt dolgok súlyukkal arányos elrendezésére a táskákban és szatyrokban. Osszuk többfelé a holmikat: ne csak a kezükben tartsunk valamit. Vigyünk magunkkal hátizsákot bevásárlásainkhoz!

 

Úgy is védekezhetünk a hát- és derékfájás ellen, ha kerüljük a magas sarkú cipők használatát. Ha nem szeretnénk lemondani kedvenc lábbelinkről, az is megoldás, ha munkahelyünkre beérve kényelmesebb cipőt vagy papucsot húzunk. Ez egyébként a talpunk higiéniájának is jót tesz, és a lábfájást is megelőzhetjük a lábbelik váltogatásával. Szerencsére a mostani divat kedves a lapos sarkú cipők, csizmák viselésének is.

Az idegeskedést, szorongást igyekezzünk lehetőség szerint elkerülni vagy legalábbis a minimálisra csökkenteni (pl. légzőgyakorlatokkal), mert sokaknál ez is kiváltja a derékfájást! A jóga, a meditáció vagy más relaxációs módszerek, a mély levegővételek segítségével testünk minden egyes sejtjét ellazíthatjuk, de ezen gyakorlatok alkalmazásával a lelkünk egyensúlyának is jót teszünk.


Hasonló cikkek