Tiszai víz segíti a Homokhátság öntözését

A Homokhátság lassan elsivatagosodó területeit a jövőben a Tiszából nyert vízzel szeretnék öntözni. A projekt tervei formát öltöttek s már a munkálatok is megkezdődtek.

Ennek alapján Közép –Európa legnagyobb összefüggő sivatagos területét, a Homokhátságot, mely speciális tulajdonságai miatt, valamint a hőmérséklet emelkedésének hatására egyre szárazabbá válik, különleges módszerrel kell vízhez juttatni.

Hiszen az ivóvíz-minőségű források kihasználása korlátozott, másrészt pedig manapság a vízhiány elkerülése miatt nem javallott alkalmazni.

Éppen ezért láttak munkához Csongrád-Csanád megyében, hogy a Homokhátság tetejére csalogassák a folyó értékes cseppjeit. Ehhez szakemberek biztosítják a megfelelő technikát és infrastruktúrát. A terveket pedig öntözőfürt szerűen kívánják kivitelezni.

Első lépésként Algyőnél kiléptették mederből a Tiszát, majd több mint 15 méter magasságban több átemelő szivattyún keresztül már Zákányszék, Domaszék között tart a csatornarendszer kialakítása – áll a moranettv.hu weboldalán.

Csővezetéken keresztül vezetik majd el a felhozott vizet, ezért gerincvezetéket építenek ki, ami a csapadékvíz-csatornákat is érinti. A víztározókat, záporgyűjtőket, mesterséges tavakat megtöltik majd vízzel, a természetes tavakat pedig karbantartják, hogy ismét vízforrássá váljanak. Ezáltal sikerülhet megfelelő mennyiségű éltető folyadékot vezetni a területre. Erre azért is van szükség, hogy a mezőgazdasági termelés ne ütközzön akadályokba, és továbbra is folytatódhasson, hiszen a kb. kétezer hektárt felölelő termőfelületen, mely Domaszéket, Zákányszéket, Mórahalmot és Röszkét is lefedi, a mezőgazdasági munkák alapvető megélhetést jelentenek a lakosok számára.

A program megvalósulásáról és annak létfontosságú vonzatairól Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere is beszélt, a megfelelő források és a szakmai tudás nélkülözhetetlenségét hangsúlyozva.

Hiszen a Homokhátság jövőjét tekintve  nagy jelentőségű a projekt véghezvitele.

Farkas Cs. Tekla

Kiemelt kép: moranettv.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

 

 

 


Hasonló cikkek