Tisztelet a hősöknek

Borsodban megyeszerte koszorúzással és színes programokkal tisztelegtek a hősök előtt március 15-én, az 1848-as forradalom és szabadságharc 170.évfordulóján.

Miskolcon a központi megemlékezés helyszíne az Erzsébet tér volt, mivel itt található az ország első egész alakos Kossuth-szobra.

Magyarország első Kossuth Lajos szobra

Kriza Ákos polgármester beszédében kiemelte: „1848-ban Magyarország önrendelkezési joga volt az egyik legfontosabb elérendő cél. Ez a cél pedig akkor sem változott, amikor a szabadságharcot ugyan leverték, de a szabadságvágy kiszabadult szellemét már nem lehetett újra palackba zárni.

A márciusi ifjak hittek abban, hogy a magyaroknak joguk van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, országuk szuverenitásához.”

Az ünnepi műsorban közreműködtek a Miskolci Nemzeti Színház művészei és a Szinvavölgyi Néptáncműhely táncosai.

Kardforgatás huszári irányítással

Ezt követően a Számadó zenekar muzsikájára vonult a tömeg az Erzsébet térről a Petőfi térig, elhelyezve közben a megemlékezés virágait Kossuth, Széchenyi, Deák Ferenc, Lévay József, Szemere Bertalan, Petőfi Sándor szobránál, valamint a Batthyány-emléktáblánál.

“Lengyel, magyar – két jó barát” /  Lengyel katonák hadi ismertetője

A hivatalos ünnepség után már a családokat várták a Szent István térre, ami ezúttal valódi huszártáborrá alakult át. Jelentkezhettek a gyerekek honvédnak, különféle játékos versenyeken mérhették össze ügyességüket társaikkal, és igazi huszárokkal is vívhattak kardpárbajt. Gólyalábasok előadásában tekinthették meg a jelenlévők Zöld Marci történetét, a Szinvölgyisek néptáncosai pedig vidám körtáncba invitálták a közönséget.

Sokan táncra perdültek

Borsod megye több településén látványos program keretében zajlott a megemlékezés és koszorúzás. Sajóbábonyban, Tiszaújvárosban, Abaújszántón, Borsodnádasdon fáklyás felvonulást rendeztek, Arnóton emlékoszlopot avattak, Kazincbarcikán fotókiállítással kötötték össze az ünnepi műsort. Szerencsen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Szerencs Város Önkormányzata tartott közös ünnepi közgyűlést a Rákóczi-vár színháztermében, a városi megemlékezést pedig az Ismerős Arcok zenekar koncertje zárta, szintén a Rákóczi-várban.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek