Tisztelet a hősöknek

Borsodban megyeszerte koszorúzással és színes programokkal tisztelegtek a hősök előtt március 15-én, az 1848-as forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján.

Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének köszöntője (Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

Miskolcon, az Avasi temetőben kezdődött az ünnepségsorozat Szemere Bertalan, Palóczy László, Butykai József és Horváth Lajos síremlékének megkoszorúzásával. Ezt követően a felvonulók a Petőfi téren gyűlnek össze, ahol virágokat helyeztek el Petőfi Sándor szobránál. majd huszárok vezetésével innen indult a menet a központi ünnepség helyszínére, az Erzsébet térre, érintve sorban Batthyány Lajos emléktábláját, Deák Ferenc, Lévay József, Szemere Bertalan szobrát, majd a Petőfi Sándor emléktábla és a Széchenyi István szobor megkoszorúzása után 10 órakor került sor Kriza Ákos polgármester és Hubay György országgyűlési képviselő ünnepi beszédére.

„A történelem útvesztőjében a magyarok mindig egymásra találtak, ha a szükség úgy hozta. Az egymásra találás tanulsága pedig az, hogy magunknak, és nem másnak kell megfelelnünk – emelte ki a miskolci polgármester –. Generációnk a bizonyság arra, hogy annyi balszerencse közt, oly sok viszály után, megfogyva bár, de törve nem, él nemzet e hazán.”

Toborzó a miskolci Szent István téren (Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

Kossuth Lajos szobránál is elhelyezték a jelenlévők a megemlékezés virágait, majd ezután következett a Miskolci Nemzeti Színház és a Szinvavölgyi Néptáncműhely művészeinek közös ünnepi műsora.

Lóháton (Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

A hivatalos ünnepség után már a családokat várták a Szent István térre, ami ezúttal igazi huszártáborrá alakult át. A szervezők Kossuth kiflivel és pozsonyi kiflivel is kedveskedtek a résztvevőknek. Jelentkezhettek a gyerekek honvédnak, különféle játékos versenyeken mérhették össze ügyességüket társaikkal, és igazi huszárokkal is vívhattak kardpárbajt. Hagyományőrzők mutatták be, milyen lehetett az 1848-as huszárok, honvédek élete. A gyermekek kipróbálhatták a lovaglást, és tanulhattak fegyverrel menetelni, sorakozni. A tábori nyomda mellett még mesterségbemutatók is várták az érdeklődőket.

Ünnepi műsor: a Szinvavölgyi Néptáncműhely produkciója (Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

Borsod megye több településén látványos program keretében zajlott a megemlékezés. Sajóbábonyban, Mezőkeresztesen, Tiszaújvárosban, Abaújszántón, Borsodnádasdon, Emődön fáklyás felvonulást rendeztek, Tolcsván szentmisét mondtak a Hazáért, Ózdon a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület közreműködésével tartottak ünnepséget a Petőfi téren. Kazincbarcikán a Mezey István Művészeti Központ szolgált helyszínül az ünnepségnek, majd egy családi történelmi játszóháznak. Szerencsen pedig az ünnepségsorozatot az Ismerős Arcok zenekar koncertje zárta a Rákóczi-várban.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek