Keresés
Close this search box.

Tizenöt éve nincs köztünk a híres rockénekes,Tunyogi Péter

Nagy veszteség érte a rockéletet Tunyogi Péter halálával

Épp tizenöt esztendeje, hogy Tunyogi Péter, a P. Mobil és a Tunyogi Rock Band énekes-frontembere balesetet szenvedett és elhunyt. Évtizedeken át volt aktív résztvevője a hazai rockéletnek; egyedi hangszíne, jól felismerhető orgánuma máig különleges ékköve a rockzene világának.

Pályája csúcsát a P. Mobil, valamint a Tunyogi Rock Band együttesekben eltöltött időszakok jelentik. Mindkét formációban maradandót alkotott.

 

A kezdetek

 

Tunyogi Péter Békéscsabán született 1947-ben és Budapesten hunyt el 2008. november 9-én. Zenei pályáját 1963-ban a győri Anonymus együttesben kezdte, majd 1966 és 1978 között tagja volt a Cyklon, a Spirál és a Beton nevű metálbandáknak.

 

A P.Mobiltól a Tunyogi Rock Bandig

 

1979-ben lett a P. Mobil énekese. Első közösen készített nagylemezük, a Mobilizmo 1981-ben jelent meg. Néhány évvel később – amikor a P.Mobil leállt a zenéléssel – külföldre távozott, majd visszatérve 1991-ben megalakította a Tunyogi Bandet. 1997-től Tunyogi Rock Band (TRB) néven dolgoztak tovább, és elkezdtek saját dalokat írni, bár a P. Mobil-slágerek is műsoron maradtak. Olyan sikeres dalok és lemezek születtek, mint A tegnap itt hagyott, a Szárnyakon szédülő, a Boszorkányrepülés vagy az Öregesen.

 

Párhuzamos pályán

 

A P. Mobil 1994-ben visszatért a színpadra, ugyanakkor a Tunyogi Band is tovább működött. 1997-ben Tunyogi elhagyta a P.Mobilt, de utána is sokszor vendégszerepelt a Mobil-koncerteken.

2008-ban Zeffer András és több, volt P. Mobil-tag megalapította a Mobilmánia együttest, melynek Tunyogi Péter lett az egyik énekese.

2005-ben gerincdaganattal operálták, azt követően pedig egészségügyi problémákkal küzdött. 2008. november 1-jén egy koncert előtt összeesett, súlyos fejsérülést szenvedett, majd néhány nappal később, november 9-én elhunyt.

Énekhangjához olyan örök érvényű, ikonikus P.Mobil-slágerek fűződnek, mint a Metálmánia, Lámpagyár, Rocktóber, Örökmozgó, Asszonyt akarok, Miskolc, Dugjatok a 220-ba!

Lányai, Tunyogi Bernadett és Tunyogi Orsi, követték édesapjuk példáját és énekesek lettek.

 

A Miskolc című dal koncertfelvétele Tunyogi Péterrel megtekinthető alább:

 

 

Nyitókép: Tunyogi Péter énekes portréja (Fotó/Forrás: Tunyogi Péter weblapja)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Picture of Vona Ildikó
Vona Ildikó
Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.
MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek