Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Június 10-én újra rockfesztivált rendeznek Miskolcon

Az első magyar rockfesztivál 50. születésnapján koncertekkel és kiállítással ünneplik Miskolcon

Június 10-én lesz éppen 50 éve, hogy 1973-ban megtartották az első hazai rockfesztivált. A magyar Woodstock néven emlegetett esemény jubileuma alkalmából egynapos fesztivált rendeznek a Lovagi Tornák Terén. 

Fél évszázaddal ezelőtt, 1973. június 10-én volt a miskolci Rockfesztivál. A kezdeményezésnek otthont adó DVTK stadionban délelőtt rajtolt a program, amely az akkori magyar könnyűzenei élet seregszemléjének számított. 20 ezer ember vett részt a koncerteken.

 

Fényképek a rockzenei tárlaton 2023. januárban (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

Az ötvenedik évfordulóra A Rock 50 legendája címmel rendeznek rockfesztivált június 10-én – bár nem az eredeti helyszínen, hanem – a diósgyőri vár szomszédságában lévő Lovagi Tornák Terén, valamint az előtte található vásártéren.

Már januárban elkezdődött az emlékezés. Egy kiállításon korabeli fotókkal idézték fel az 50 évvel ezelőtt történteket, majd a  Volt egyszer egy beatkorszak-blog szerkesztősége olyan anekdotákat, visszaemlékezéseket gyűjtött, amelyek egy könnyűzenei fesztiválhoz köthető élményt mesélnek el, és megmutatnak valamit a hetvenes-nyolcvanas évekre jellemző miliőből. A beküldött pályaművekből kötetet szerkesztenek, ami várhatóan még idén decemberben kiadásra kerül.

 

A fesztivált megelőzi egy szakmai nap

 

Június 9-én a városházán nyílik a magyar fesztiválokra fókuszáló ,„Minden az enyém” című kiállítás, átadják a Volt egyszer egy beatkorszak nevű pályázat díjait, illetve aznap tartanak egy – külsősök által is látogatható – “Volt egyszer sok fesztivál” ROCK 50 szakmai konferenciát.

 

Koncertek két színpadon

 

Június 10-én a programok kora délután indulnak a Kisszínpad műsorával, ahol fellép a Miskolci Illés EmlékZenekar, valamint a Mini Art-űr.

Az 1973-as Diósgyőri Popfesztiválon fellépett az ILLÉS együttes is, slágereiket most a Miskolci Illés EmlékZenekar (MIEZ) előadásában hallhatja a közönség.

Török Ádám 1973-ban legendás formációjával, az akkori MINI-vel lépett színpadra Diósgyőrben. A művész közelmúltban bekövetkezett halála okán a Mini Art-űr ezzel a koncerttel tiszteleg majd az előadó előtt.

 

Török Ádám (Fotó: MTI/ Kovács Attila)

 

A Nagyszínpad műsora 16 órától kezdődik, és a 73-as fesztivál résztvevői közül többen is hallhatók lesznek. Jön a P Mobil, akik számára különleges ez a nap, mert a zenekar első fellépése itt volt, az 50 évvel ezelőtti rendezvényen. Most Tunyogi Bernadettel, elhunyt énekesük, Tunyogi Péter lányával lépnek színpadra.

Tátrai Tibor zenekarával, a Godfatherrel érkezik, a Zenevonat formáció pedig LGT dalokat játszik, közreműködik Karácsony János és Solti János.

A régi nagyok mellett a mai fiatalok kedvencei is jelen lesznek, koncertet ad többek között az Ivan and The Parazol, Péterfy Bori és a Love Band. A fesztivált a Bohemian Betyars zárja, előreláthatóan hajnali 2 órakor.

Bővebb információ ITT található.

 

 

Nyitókép: Színpadon a P. Mobil (Fotó: Facebook/ P.Mobil Official)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek