Tojások természetesen

Miért adnánk pénzt szintetikus tojásfestékért, amikor csupa olyan dolog van a konyhában, a kertben, amelyek tojások festésére alkalmasak? Környezetbarát megoldásokat ajánlunk, amelyekkel felválthatók rikító színű húsvéti tojások. Az eredmény: természetes szépségű, finom árnyalatú, kellemes rajzolatú hímesek, amelyek a növények varázserejét is rejtik.

A konyhában sok-sok olyan alapanyag található, amelyekkel színezhetjük a tojásokat. A cékla, a lilakáposzta, a vöröshagyma héja, vagy akár a kurkuma, mind-mind nagyon jó tojásfestékek. Ne várjunk tőlük harsány, erős színeket, hanem inkább finom, lágy, a természetre hajazó pasztelleket. A szín, az árnyalat nagyban függ a tojás alapszínétől, a lében eltöltött időtől – szánjunk az ilyen festésre több időt, olykor nem árt, ha egy egész éjszakán át pihennek a tojások a festőlében.

A növényi színezékek árnyalatait evet vagy só hozzáadásával megváltoztathatjuk, finomíthatjuk – kísérletezzünk bátran!

A kertből a csalán, a vérehulló fecskefű, az almafa kérge is jó tojásfestékeket adnak.

A tojásokra festés előtt helyezzünk néhány apró levelet, virágot, rögzítsük rá egy darab tüllel vagy nylonharisnya-darabbal, és úgy tegyük a színező lébe. Hagymahéj-főzetben való főzéssel igazán izgalmas és természetes motívumokat fogunk kapni.

A szépen megfestett tojásokat szalonnabőrrel, hagyományos módon fényesíthetjük, így a tojásaink egészen márványos hatást keltenek.

A növényi festékkel színezett tojásokra száradás után zselatinnal friss virágokat, apró leveleket ragaszthatunk. Néhány órai száradás után a növények pazar látvánnyal gyönyörködtetnek, és hosszú ideig megőrzik színüket, így a locsolóknak is bátran adhatunk belőlük.


Hasonló cikkek