Újból elfogadta a szlovák parlament: beleegyezés nélkül is nyomon követhetik a mobiltelefonokat

Kikérheti a szolgáltatótól a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) azon személyek telefonszámát, akik a vörös zónába sorolt országokban jártak.

Szerdán megtörték az elnöki vétót a parlamenti képviselők, és elfogadták az elektronikus hírközlésről szóló törvénytervezetet, amely egyben módosítja a közegészségügy védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről szóló törvényt is. A módosítás azt is kimondja, hogy 5000 euró bírság szabható ki azokra, akik nem tartják be a kötelező karantént, miután visszatértek Szlovákiába egy vörös zónába sorolt országból.

Az államfő már jelezte, hogy ha megtörik a vétót, az Alkotmánybíróságához fordul. „Kihágást követ el az a személy, aki válság idején nem veti alá magát az intézkedéseknek, nem tartja be a karantént a Szlovákiába való belépés után egy járvány vagy egy veszélyes fertőző betegség terjedése idején” – áll a módosító javaslatban.

„A törvényjavaslat célja, hogy a szolgáltató megadja a Közegészségügyi Hivatalnak azon ügyfeleinek telefonszámát, akiknek SMS-t küldtek, mert veszélyes országban voltak és meghatározott időn belül visszatértek Szlovákiába, ugyanakkor az általános együttműködés keretében az érintettek engedélye nélkül is feldolgozhatnak és szolgáltatnak adatokat a közegészségügyi hivatalnak” – fogalmaznak az előterjesztők.

A telefonszám mellett a szükséges mértékben és a szükséges ideig feldolgozható az adatforgalom, hogy meghatározható legyen, az előfizető mikor jelentkezett be a hálózatba, valamint megállapíthatók legyenek az előfizető tartózkodási helyének adatai az előfizető beleegyezése nélkül is.

A Közegészségügyi Hivatal legfeljebb 60 napig gyűjtheti, dolgozhatja fel és tárolhatja ezeket az adatokat, ezt követően haladéktalanul meg kell semmisíteni őket.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek