Ülésezett a Szolyvai Emlékpark-bizottság

Mint köztudott, 2020.június13-án megrongálták a Szolyvai Emlékparkban kialakított tanösvény pannóit. A sztalini terror tényeit, az ártatlanul haláltáborokba hurcoltak tragédiáját feltáró szabadtéri tárlat mielőbbi helyreállításról is döntött legutóbbi ülésén a zarándokhelyet gondozó testület.

A tanácskozás előtt az egybegyűltek megkoszorúzták a szovjet megszállók által kivégzett magyar parlamenti képviselők emlékkeresztjét.

75 évvel ezelőtt a szovjet katonai törvényszék és az ungvári Rendkívüli Bíróság koholt vádak alapján halálra ítélte és kivégeztette a beregszászi Benda Kálmánt, a magyar országgyűlés felsőházának képviselőjét és Demjanovich (Demjanovics) Péter rahói görög katolikus paróchus-esperest, kanonokot, az Országgyűlés örökös felsőházi tagját.

Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi külképviseletének főkonzulja emlékbeszéde után a történelmi egyházak lelkipásztorai mondtak imát a mártírok lelki üdvéért.

Az ülésen a bizottság elfogadta dr. Dupka Gyürgy felelős titkár beszámolóját, melyben a zarándokhelyen 2019-ben végzett fejlesztéseket összegezte, és jóváhagyta a 2020-ban elvégzendő feladatok tervét. Az elképzelések közt szerepek egy többfunkciós látogatóközpont felépítése is.

Döntés született arról, hogy az idei hagyományos beregszászi emlékkonferenciát november 20-án, a központi megemlékezést november 21-én rendezik meg.

A Szolyvai Emlékpark a Kárpát-medence magyarságának egyik fontos zarándokhelye. A területén elhelyezett gránittáblákra eddig 406 magyar településéről a sztalini haláltáborokba elhurcolt 11 717 ártatlan áldozatkerült fel.


Hasonló cikkek