Vásárhely: digitális táblákkal gyarapszik a város

Önkormányzati kezdeményezésre QR-kódos táblákat helyeznek a város műemlékvédelem alatt álló épületeire, így őrzik az értékeket és adnak át információt

Már a gyakorlatban is megtapasztalható az okos eszközös fejlesztés, mellyel élvezetes sétákat, kulturális lábnyomot és minőségi tudást kívánnak adni a lakosoknak és a turistáknak a városról. Az önkormányzat reményei szerint ezzel elősegítik, hogy az emberek jobban megismerjék Hódmezővásárhelyt és értékeit. Erre a mai modern világban nincs is jobb megoldás, mint az okostelefonokat igénylő QR- kódok és applikációk bevetése.

Elsőként helyi rendelettel korábban már védetté nyilvánított házakon helyezik el a QR-kódot tartalmazó plexit. A kód okostelefonnal leolvasva a város honlapjára navigál, majd kínál némi történeti áttekintést. A közelmúltban már elkészült a prototípus a vásárhelyi digitális és okos emléktáblákból. A hozzá kapcsolódó leírások egyúttal felkerülnek a városi weboldalra, képekkel és akár videókkal együtt – írja a delmagyar.hu.

Később ezt a felületet bővíteni is szeretnék, és bevonnák az értékes múltra visszatekintő magánházakat is. Ez utóbbiakat természetesen csak akkor, ha a tulajdonos előzetes engedélyét megkapják. A jövőbeli fejlesztések között pedig az is szerepel, hogy a weboldalt hozzászólási és véleményformáló funkciókkal is ellássák, illetve közösségi oldalt vezessenek, hogy az emberek megoszthassák emlékeiket egymással, melyek a helyszínekhez, épületekhez kapcsolódnak.

Farkas Cs. Tekla


Hasonló cikkek