Végéhez közeledik a Kisboldogasszony-templom felújítása Salgótarjánban

Teljes körűen megújul a salgótarjáni Kisboldogasszony-templom a kormány 450 millió forintos támogatásának felhasználásával.  Ez az első Modern Városok Program elem, amely a Salgótarján Megyei Jogú Város és a magyar kormány által konszenzusosan 2017 tavaszán elfogadott tervek közül elkészül.

Ezt a nagyberuházást megelőzően még 2013-ban felújították a templom villanyhálózatát, 2017-ben pedig a tetőt is kicserélték, részben a hívek adományaiból. A Modern Városok Program  keretéből ítélte meg a kormány a komplex templomfelújításra költhető támogatást, amelyből tavaly megtörtént a belső felújítás a salgótarjáni Kisboldogasszony-templomban.

A belső felújítás során újravakolták és festették a templom falait, mészkőre cserélték a padlóburkolatot, valamint rendbehozták a régi padokat. A freskókat 1974-ben Takács István mezőkövesdi művész festette, ezeket is restaurálták, azonban a templom szobrainak felújítása majd egy következő ütemben valósulhat meg. A templomban kiépítették az új hangtechnikát és felújították a téli kápolnát, a sekrestye és a szentély is korszerű padlófűtést kapott. A megújult belsőt a hívek először a 2019-es karácsonyi szentmisén láthatták.

A Salgótarján központi városrészében lévő templom épületének belső felújítása 2019-ben készült el, a hívek a karácsonyi szentmisén vehették először birtokba a számukra oly’ fontos intézményt. Fotó: Váci Egyházmegye/bg

Idén a munkálatok a templom külső környezetének rendbetételével folytatódtak. Megtörtént az érintett járdaszakasz renoválása. Ezen túlmenően felújítják a templomhoz vezető lépcsősorokat és megújul a támfal is, valamint teljeskörű parkosítás zajlik a területen. Ehhez nemrég megkapták azt a többlettámogatást, amelynek köszönhetően folytatni tudják a külső rendezési munkálatokat.

A nógrádi megyeszékhely hitélete történetének legnagyobb templomfelújítása ez. Fotó: www.facebook.com/silver2009kft

Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek