Nem csak zöldség: a brokkoli

Minden zöldség tartalmaz az emberi szervezet számára hasznos összetevőket. Vannak azonban olyan zöldségfajok, amelyekben ezek az összetevők nagy számban és jelentős mennyiségben vannak jelen. Ezek az úgynevezett szuperzöldségek, melyeket rendszeresen, vagy kúraszerűen fogyasztva megőrizhetjük, de akár helyre is állíthatjuk az egészségünket.

A karfiol, a fejes káposzta és a bimbóskel közeli rokonát, a brokkolit már az ókori Rómában is ismerték. Az Egyesült Államokban a XIX. században jelent meg, Magyarországon az utóbbi húsz évben vált népszerűvé. Tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B9-, C- és E-vitamint, valamint béta-karotint, ásványi anyagok közül cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium és vas található benne. Mindemellett a zöldség kiváló fehérje- és rostforrás.
A könnyen emészthető brokkoli, azon túl, hogy antioxidáns és rákmegelőző hatású, képes felvenni a harcot a már kialakult daganatos sejtekkel szemben is. Feltölti a szervezetet energiával, csökkenti a vérnyomást, hatékony “gyógy-szer” vérszegénység ellen, támogatja a szív munkáját és a keringést, továbbá erősíti a bőrt, a hajat és a körmöket.

A brokkoli csírája koncentrált mennyiségben tartalmazza a kifejlett növényben található vitaminokat és ásványi anyagokat. Csíráztatás céljára kizárólag a kezeletlen (vegyszermentes) magok alkalmasak. 

A brokkolit ehetjük nyersen, párolva, főzve, sütve, köretként, de készíthetünk belőle (krém)levest, főzeléket vagy zöldturmixot is.

Kiemelt kép: pexels.com

Vélemény, hozzászólás?