A BMW leállását okozhatja a BREXIT

A BMW azt tervezi, hogy a brexit napja, azaz 2019. március 29. után hetekre bezárja legnagyobb angliai gyárát, ha egyértelművé válik, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az uniót

– írja több nemzetközi hírportál is.

Az oxfordi Mini-gyárat a tervek szerint jövő év április elsejétől egy hónapra zárnák be, hogy minimalizálják a brexit miatti veszteséget.

A gyártó bejelentése szerint a nyári zárást teszik át ekkorra, hogy kiküszöböljék az esetleges fennakadásokat az alkatrész-ellátásban, ha a brexit úgynevezett megállapodás nélküli verziója valósul meg. Szerintük ez a legpesszimistább verzió, és kevés az esély, hogy ez lesz a végkimenetel, de nekik fel kell erre készülniük. A német nagyvállalat ugyanakkor leszögezte, továbbra is elkötelezett az angliai gyártás ügyében.

Az üzem egyébként a tervek szerint nem zár be teljesen, csak a gyártás áll le, a háttérmunka zajlik tovább. Az Oxford külterületén működő autógyár 4500 embert foglalkoztat és hetente 4500 autót gyárt. A BMW a leállást felhasználja arrra is, hogy felkészüljön az elektromos Mini gyártására.

A német nagyvállalat attól fél, hogy ha 2019. március 29-én az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, gondok lehetnek a határon, ami legfőképp az alkatrész-ellátást zavarja majd meg. Naponta több száz teherautónyi alkatrész érkezik az angliai gyárba alkatrészekkel megpakolva, és ezek 60 százaléka az EU-országaiból érkezik. Korábban a Honda és az Airbus is hasonló kockázatokról nyilatkozott.

A brit kormány magabiztos a brexit-megállapodással kapcsolatban, de Theresa May azt már korábban kijelentette, hogy Nagy-Britannia nem marad a vámunióban.

forrás: index


Hasonló cikkek