A kórházak és az orvosok szerint az egészségügyi tárca kudarcot vallott

Az egészségügyi szolgáltatók és a páciensek képviselői azt állítják, hogy az egészségügyi minisztérium nem képes kezelni a koronavírus-pandémia miatt kialakult helyzetet.

A szerdán közösen tartott sajtótájékoztatón a felszólalók azt is felrótták Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszternek, hogy nem kommunikál velük.

A sajtótájékoztató résztvevői a problémák között a védőfelszerelések hiányát, a pandémiaterv be nem tartását, az intézkedések kaotikus bevezetését említették, továbbá azt, hogy az egészségügyi alkalmazottak nem kapták meg az ígért jutalmat. „Senki nem kommunikál velünk ez ügyben, így nem is tudunk többet mondani” – jegyezte meg Marián Petko, az ANS elnöke, aki felszólította a kormányt, hogy az Állami Tartalékalapon keresztül mielőbb vásároljon antigén teszteket, így könnyítve az egészségügy helyzetén.

Több szövetség képviselője is kifogásolta, hogy a minisztérium döntését az Általános Egészségbiztosító utófinanszírozásáról nem előzte meg szélesebb szakmai vita. Úgy vélik ez a lépés csak fokozza a bizonytalanságot a szektoron belül. Hozzátették: betekintést akarnak kapni a tárca jövő évi költségvetés-tervezetébe. Szerintük az egészségügy területén hiányzik a hosszú távú vízió.

A felszólalók hangsúlyozták: készek tárgyalóasztalhoz ülni az egészségügyi minisztérium vezetőségével, hogy közösen keressenek sürgős megoldásokat a kialakult helyzetre.

Forrás: parameter.sk, TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek