A magyar gazdaság növekedéséhez szükséges a kormány és a lízingszakma együttműködése

Lízingszövetség: a magyar gazdaság növekedéséhez szükséges a kormány és a lízingszakma együttműködése

A magyar gazdaság stabilitásának megőrzése és tartós növekedésének biztosítása érdekében a kormányzati szféra és a lízingszakma szoros együttműködésére, valamint az állami támogatási programok folytatására, kibővítésére van szükség – hangsúlyozza, a pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó “extraprofit” adóteherrel kapcsolatban az MTI-hez Kedden eljuttatott  közleményében a Magyar Lízingszövetség.

A pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó “extraprofit” adóteherrel kapcsolatban  kiadott közleményben hangsúlyozták, A lízingcégek versenyképességének és hatékonyságának fenntartása a kis- és közepes vállalkozások miatt is fontos ebben a súlyos kihívásokkal terhelt időszakban.

A közlemény szerint a járvány kitörése óta tartó turbulens időszak próbára tette a magyarországi lízingpiac minden szereplőjét, de az elmúlt több mint két év bizonyította az ágazat válságállóságát és a gazdaság újraindításában és működésében kifejtett támogató szerepét, mind a lakosság, mind a hazai kkv-k finanszírozásában.

Ugyanakkor jelezték, a lízingcégek számára a vállalkozásokat és a lakossági ügyfeleket is érintő moratórium terhek vállalását hozta magával, hiszen ennek során fedezetüket, az eszközt akár 2 éve tartó amortizáció is sújtotta, amihez nem társult tőketörlesztés, így az eszközfedezettség sok esetben már nem valósul meg a finanszírozás mögött. Emiatt a lízingfinanszírozás kamatbevételéből gazdálkodó lízingcégek kockázati költségének mértéke megnőtt, és a június 30-ig meghosszabbított moratórium következtében tovább nőhet.

Kiemelték, hogy a pandémia és a moratórium mellett a 2022 elején szokatlanul magas infláció, a növekvő kamatkörnyezet, az ukrán háború, az energiaválság, valamint a globális chip- és alkatrészhiány tovább fokozta a lízingcégekre nehezedő nyomást, amely komoly költségekkel járó fejlesztéseket is szükségessé tett számukra, és hozzájárult a piac átrendeződéséhez.

A jelenlegi rendkívüli és kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben várhatóan az eddigieknél is nagyobb szükségük lesz a hazai vállalkozásoknak a lízingszolgáltatásokra, hogy biztonságos működésüket, beruházásaik finanszírozhatóságát megőrizhessék – mutat rá a szövetség közleményében.

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

– tették hozzá.


Hasonló cikkek