A magyar igazságszolgáltatás továbbra is Európa élvonalában van

A magyar igazságszolgáltatás továbbra is Európa élvonalába tartozik – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) hétfőn azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság közzétette igazságügyi eredménytábláját.

Az Európai Bizottság az uniós tagállamok igazságszolgáltatásának hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytáblája szerint Magyarország az ítélkezés hatékonyságát tekintve évek óta a tagállamok első harmadába tartozik. Az ügyforgalmi eredményeket pedig sikerült tovább javítania a bírósági szervezetnek a most vizsgált 2016-os évben.

A közigazgatási perekben valamennyi ítélkezési szinten a magyar bíróságok döntenek a leggyorsabban az EU-ban, az elsőfokú polgári pereket tekintve pedig az 5. leggyorsabbak.

A polgári, a gazdasági és a közigazgatási ügyszakban egyaránt csökken a folyamatban lévő ügyek száma, a magyar bíróságokon a 4. legkisebb az ügyhátralék, az uniós országok közül Magyarországon a 2. leggyorsabb a fogyasztóvédelmi ügyek bírósági felülvizsgálata, valamint a magyar bíróságok a legjobbak között vannak az elektronikus ügyintézésre való áttérésben is – közölte az OBH az Európai Bizottság igazságügyi eredménytáblája alapján.


Hasonló cikkek