Egyre kevesebb az adócsalás, csökken az adórés Szlovákiában

Csökken az adócsalás tendenciája Szlovákiában. Az elmúlt évben 360 millió euróval több folyt be az államkasszába annak köszönhetően, hogy az adóhivatal egyre hatékonyabban hajtja be az áfát a vállalkozókon – jelentette be Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter.

Matovič a pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy Szlovákia az áfa behajtása terén sokáig a sereghajtók közé tartozott az Európai Unióban. Az Európai Bizottság korábbi jelentései még arról szóltak, hogy évente csaknem 1,6 milliárd euró szivárog el az államkasszából az adócsalások és a különféle adókikerülések miatt. Az adórés, amely a potenciálisan beszedhető és a gyakorlatban beszedett áfa különbségét jelenti, a 2010-es évek elején még 36 százalék körül mozgott, ami azt jelenti, hogy nem sikerült beszedni a lehetséges adóbevétel több mint egyharmadát. A helyzet aztán fokozatosan javulni kezdett, viszont még pár évvel ezelőtt is jócskán elmaradtak az uniós átlagtól, ami 9,2 százaléknak felel meg.

Matovič most arra figyelmeztetett, hogy a 2020-as kormányváltás óta 6,4 százalékponttal sikerült csökkenteni az adórést: 2019-ben még 18,5 százalékot jegyeztek, egy évvel később 16,8-at, tavaly pedig már csak 12,1-et. „10 évvel ezelőtt, a világválság idején a 100 eurónyi beszedhető áfából mindössze 65 eurót hajtottak be. Ehhez képest tavaly a 100 euróból már 88-at sikerült beszedni” – magyarázta a tárcavezető.

A miniszter arra számított, hogy a koronavírus-járvány okozta válság miatt ismét megugrik majd az említett mutató, ám végül éppen az ellenkezője történt. „Az emberek rájöttek, hogy a választás után már nincsen a pénzügyőrségnél egyetlen védelmezőjük sem. Vagyis már nem lehet telefonálni egyet, és így elintézni a büntetlenséget. A vállalkozók egyszerűen tudják, hogy jobb befizetni az adót, mert már senki sem véd senkit – jelentette ki Matovič.

Jiří Žežulka, a központi adó- és vámhivatal elnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte, a hatékonyabb adóbehajtás nagyban köszönhető az elektronikus kasszák bevezetésének. Mint mondta, az előző évben rendkívül megugrott a kártyás fizetések és az online vásárlások száma.

Marcel Klimek, a pénzügyminisztérium államtitkára kijelentette, az adórés szempontjából Szlovákia végre a civilizált európai országok szintjére lépett. „Természetesen nagy köszönet jár a tisztességes és a becsületes vállalkozónak, akik befizetik az adót, még annak ellenére is, hogy tudatosítják, nem közvetlenül ők fognak jól járni, viszont a teljes társadalom működését elősegítik” – mondta az államtitkár.

Forrás: ujszo.com

Kép: noviny.sk

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek