Átoltottság szempontjából felbillen Szlovákia

Továbbra sem sikerül csökkenteni a vakcinaprogram regionális különbségeit: vannak olyan nyugat-szlovákiai járások, ahol az átoltottság már kétszer akkora, mint bizonyos keleti járásokban. A problémával Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter is foglalkozik.

Szlovákia keleti felében az oltási program sokkal lassabban halad, mint a nyugati régiókban. A problémára a hétvégén az Adatok Pátosz Nélkül (Data bez pátosu) nevű elemzőcsoport is felhívta a figyelmet. „Nem az a probléma, hogy Szlovákia lakosságának 34 százaléka kapta meg a vakcinát, az Európai Unióban pedig ez az arány »már« 42 százalék. Állítólag le vagyunk maradva, de a következő 4 hétben ezt biztosan behozzuk” – írták a szakértők.

Konkrét számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy vasárnapig összesen 1 866 304 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinák első adagját. A második dózist az egészségügyi minisztérium adatai szerint 1 106 502 személynek sikerült beadni.

A szakértők szerint sokkal nagyobb baj, hogy Pozsonyban az átoltottság mértéke meghaladja az 50 százalékot, ehhez képest van 10 olyan járás is, ahol ez az arány a 25 százalékot sem éri el.

Az átoltottság aránytalan eloszlása a harmadik hullám megérkezésével problémákhoz vezethet. „Lehet, hogy ősszel a zöld besorolású Pozsonyban is be fogják zárni az iskolákat pusztán azért, mert az országos átlag alapján Szlovákia pirosnak számít majd” – figyelmeztetett az elemzőcsoport.

Vladimír Lengvarský tárcavezető a hétvégén látogatást tett egyebek mellett Nagymihályban, Tőketerebesen és a Kassa mellett található Rás községben is, hogy a saját szemével győződjön meg a vakcinaprogram hiányosságairól. Az egyik fő probléma a vakcina beszállítása, de bízik abban, hogy ha az általános orvosok is bekapcsolódnak az oltóprogramba, akkor a folyamat felgyorsulhat.

Kassa megye elnöke, Rastislav Trnka kiemelte, különösen nagy kihívást jelent majd a marginalizált roma közösségek beoltása. „Itt egyéni megközelítésre és speciális kommunikációra lesz szükség. A marginalizált roma közösségek olyanok, hogy vagy mindannyian beoltatják magukat, vagy egyikük sem, és jelenleg úgy tűnik, hogy nem akarnak oltakozni” – magyarázta Trnka.

Az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) adatai alapján június 11-én közel 70 ezer személy várakozott a vakcinára, a túlnyomó többség azonban az ország észak-nyugati, illetve dél-nyugati felében regisztrált. Például a Dunaszerdahelyi járásban az első dózisra több mint 4300-an várakoztak, a Nyitrai járásban közel 3500-an, a Komáromi járásban pedig több mint 1500-an. Ehhez képest például a Kassa-vidék járásban mindössze 72 érdeklődő regisztrált, a Nagymihályi járásban pedig 283.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com, denník N


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek